Glavni / Kašalj

Kako razumjeti uzrok stenoze grkljana?

Moja kći bez 2 dana 1 godina. Tijekom proteklih 1,5 mjeseci pojavile su se 2 stenoze larinksa. Prvi put u bolnici postavili su dr. H. Akutni laringotraheitis. Stenoza grkljana 1 žlica., Drugi put - SARS. Lažna sapica 1 žlica. Oba napada su bila bez vrućice, u oba slučaja hladnoća je počela dan prije, a noću su se probudili zbog činjenice da se dijete gušilo. U bolnicama su uklonili napad i poslali ga kući. Svaki put nisu napravili ni jedan, već dva, ili čak tri hica prednizona, inhalaciju pulmikorta i antibiotike „kod kuće“. Rekli su da će se napadi ponoviti. Ali zapravo ih ne može zaustaviti nešto drugo. Ako se svaki napad ukloni s prednizonom, pulmikortom i antibioticima, bubrezi su posađeni i imunitet je uništen! Recite mi, molim vas, gdje početi pregled kako bismo razumjeli uzrok tih stenoza? Kako možete pomoći djetetu ako se iznenada ponovi napad (inhalator? Što još?) Prije toga moja kćer je imala akutnu respiratornu virusnu infekciju i akutni bronhitis. Nije bilo drugih bolesti.

Komarovsky E. O. odgovara

Dva su glavna razloga za takve napade. Prvo, to su pojedinačne anatomske značajke grkljana - zbog toga se kod neke djece često javljaju napadaji (epizode stenoze larinksa), au drugima se uopće ne događaju. Drugo, to je način života - prije svega, parametri zraka u prostoriji u kojoj dijete spava. Ako dijete ima virusnu infekciju i ode u krevet u suhoj i toploj sobi, onda je vjerojatno da će sluz navečer presušiti na razini grkljana, što će rezultirati napadom stenoze. Hitna pomoć - otići na svjež zrak i puno toplih napitaka. Uklanjanje napada s hormonskim injekcijama je uobičajena međunarodna praksa, ne uzrokuje bubrege, a imunitet ne ubija. Antibiotici za liječenje laringitisa i virusne sapi nemaju nikakve veze. Međutim, osnove pomaganja i odgovaranja na pitanja da je laringitis dobro i loše, sudeći prema pismu, ne znate. Ova tema je detaljnije prožvakana u programu “Škola doktora Komarovskog”, u broju “Laringitis i sapi”, također je dat algoritam pomoći.

Liječenje lažne sapi u djece prema E.O. Komarovsky

Djeci od šest mjeseci do šest godina često se dijagnosticira akutni laringitis. Tijekom razvoja bolesti može doći do upale, što dovodi do suženja grkljana, što uzrokuje poteškoće u disanju. Takav laringitis se naziva stenotičan i može biti uzrokovan alergijama, ozljedama grla, infekcijama. Stenising laringitis uzrokovan virusne infekcije se zove lažne krupice. Zahvaljujući cijepljenju, istinska sapnica uzrokovana bakterijskom infekcijom (u difteriji) je sada vrlo rijetka.

Sadržaj članka

razlozi

Lažna sapi najčešće se javlja kod akutnih respiratornih virusnih infekcija uzrokovanih virusom parainfluence. To je u dobi od šest mjeseci (kada je imunitet prenesen na dijete od majke oslabljen) i do dvije godine djetetovo tijelo prvi put susreće taj virus. Također, uzrok akutnog stenozirajućeg laringitisa može biti rinovirus, virus gripe, respiratorni sincicijalni virus.

Treba napomenuti da je kod odraslih osoba lažna sapnica izuzetno rijetka. Odlučujuću ulogu u ovom slučaju igra ne samo veća zrelost imunološkog sustava u odraslih u usporedbi s djecom, nego i anatomske značajke strukture organa nazofarinksa.

Struktura grkljana kod djeteta stvara povoljne uvjete za razvoj stenoze:

 • mek, kostur hrskavice;
 • mala veličina grkljana (promjer grkljana kod djece je nekoliko puta manji u usporedbi s odraslim osobama, dok je veličina epitelnih stanica ista);
 • kratki i suženi prag ždrijela;
 • visoko postavljene glasnice;
 • sluznica grkljana je bogata staničnim elementima;
 • veliki broj krvnih žila u submukoznom sloju grkljana.

Poznati liječnik E.O. Komarovsky također primjećuje da sva djeca u ranoj dobi imaju povećanu refleksnu razdražljivost adduktorskih mišića odgovornih za zatvaranje glotisa, kao i nezrelost refleksogenih područja grkljana, koji je također faktor koji uzrokuje razvoj bolesti.

simptomi

Najčešćoj pojavi lažne sapnice prethodi razvoj virusne infekcije. Dakle, početnu fazu bolesti karakteriziraju simptomi svojstveni prehladi: curenje iz nosa, slabost, povišena temperatura, bol u grlu. Ako je infekcija uzrokovala pojavu lažne sapi, tada su navedeni simptomi spojeni:

 • promuklost, jaka promuklost, do te mjere da je gubi;
 • suhi, dosadni, laveći kašalj;
 • bučan, kratak dah, dijete ima poteškoća u procesu udisanja zraka zbog edema u grkljanu;
 • Plave usne, nazolabijalni trokut, bljedilo kože;

Važno je! U kasnijim stadijima razvija se edem s naglim smanjenjem proreza u grkljanu, mogu se pojaviti znakovi hipoksije, gubitak svijesti i gušenje.

Najčešće napadaji lažnih žitarica događaju se noću kada dijete spava. Stručnjaci ovu pojavu pripisuju nekoliko čimbenika:

 • povišeni tonus parasimpatičkog živčanog sustava u djetinjstvu, koji se povećava noću, uzrokujući povećano izlučivanje i povećanje kontraktilne aktivnosti mišića traheje i bronha;
 • vodoravni položaj, što narušava drenažni kapacitet pluća.

Komarovsky se također usredotočuje na tzv. "Društvene" uzroke razvoja noćnih napada sapi. Doista, često u sobi u kojoj dijete spava, temperatura zraka se uvelike povećava, zbog čega se vlažnost smanjuje. Temperatura zraka u prostoriji treba biti na razini od 18-20 stupnjeva, vlažnost - ne manje od 50%. Ako dijete ima akutnu respiratornu infekciju, preporučena vlažnost u prostoriji treba biti oko 70%, a temperatura ne smije prelaziti 18 stupnjeva.

Trajanje noćnih napada s lažnim sapima je obično oko pola sata, nakon čega dijete ponovno zaspi. Karakterističan znak lažne sapi je periodično ponavljanje napadaja.

Pojava opstruiranog bučnog disanja tijekom stenozirajućeg laringotraheitisa posljedica je značajnog suženja lumena grkljana i naglog porasta količine produciranog sputuma. Glasnoća disanja ovisi o težini bolesti. Također, u procesu razvoja patologije tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak udahnutog volumena povećanjem broja uzetih udisaja - razvija se kratkoća daha.

Faze razvoja

Lažna sapnica je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravodobno liječenje. Svako dijete ima različite oblike i ima različite stupnjeve ozbiljnosti. Ovisno o stupnju stenoze potrebne su različite metode liječenja.

 1. Prva faza stenoze je kompenzirana stenoza. U ovom slučaju pojavljuju se svi karakteristični znaci stenozirajućeg laringitisa: tjeskoba, buka, brzo disanje, kratak dah pri udisanju. Međutim, u ovoj fazi bolesnik ne osjeća nedostatak kisika, pa cjelokupno stanje ostaje zadovoljavajuće. Ova faza bolesti može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, a pravilnim liječenjem nije potrebna hospitalizacija.
 2. Druga faza stenoze naziva se subkompenzirana. U ovom slučaju, pogoršavaju se glavni simptomi lažne sapi: čuje se disanje na daljinu, poteškoće s disanjem čak i u mirovanju, konstantna kratka daha tijekom udisanja. Također se povećava rad mišića dišnog aparata kako bi se nadoknadila manifestacija stenoze, javlja se jaka uzbuđenost, koža postaje blijeda, javlja se cijanoza nasolabialnog trokuta, a otkucaji srca postaju sve češći. U ovoj fazi stenoza može trajati do pet dana i biti trajna i sastojati se od odvojenih napada.
 3. Treća faza bolesti je dekompenzirana stenoza. To je kasni stadij bolesti, koji zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Karakteristične manifestacije: izražena respiratorna insuficijencija, naglo povećanje funkcija mišića dišnog aparata, čiji rad često nije dovoljan za kompenzaciju disanja, dakle povećanje količine ugljičnog dioksida, što izaziva pojavu pospanosti i oštre promuklosti. Što se tiče kašlja, kako se stenoza razvija, ona postaje manje izražena, površna i tiha. Dispneja se očituje na inspiraciji i izdisaju, disanje je nepravilno, postoje neuobičajeni pokreti rebara i dijafragme.
 4. Četvrta faza stenoze je asfiksija (ekstremna faza). To je posljednja faza bolesti, u kojoj dijete pada u komu, stanje je često popraćeno grčevima, oštar pad tjelesne temperature (često može pasti ispod 36,6 stupnjeva). Disanje u ekstremnoj fazi stenoze je vrlo česta, površna. U ovoj fazi potrebno je provesti niz mjera za oživljavanje kako bi se obnovilo disanje i isporučio kisik u pluća.

Važno je! Unatoč činjenici da postoje četiri faze bolesti, lažna sapnica može se razviti od početne faze do asfiksije tijekom cijelog jednog dana.

dijagnostika

Dijagnoza lažne sapi često nije teška, jer bolest ima karakterističnu kliničku sliku. U prvoj fazi važno je isključiti prisutnost prave sapi, jer je bolest opasnija i zahtijeva poseban tretman. To se radi pomoću razmaza kako bi se odredila prisutnost Lefflerove bacile (analiza na BL).

Kao dijagnostičke procedure za pogrešnu upotrebu:

 • opći pregled kod liječnika, preliminarna procjena stanja organa grkljana;
 • razmaz kojim se procjenjuje vrsta infekcije koja je uzrokovala bolest;
 • test krvi za određivanje prirode upale;
 • laringoskopija za procjenu stupnja stenoze;
 • pulsna oksimetrija za otkrivanje prisutnosti hipoksije i određivanje njezinog stupnja;
 • metode za procjenu sastava plina u krvi.

U procesu dijagnoze važno je razlikovati lažnu sapnicu s drugim uzrocima koji mogu uzrokovati slične simptome: prisutnost stranog objekta, tumora, apscesa ždrijela, druga stanja koja mogu ometati normalnu prohodnost grkljana.

liječenje

U ranim fazama razvoja bolesti, kao iu kasnijim fazama prije dolaska ambulantnih liječnika, roditelji mogu samostalno pružiti prvu pomoć djetetu.

 1. Prvo što bi roditelji trebali učiniti je smiriti dijete. Nervoznost dovodi do napetosti u mišićima grkljana, što može dodatno pogoršati stanje pacijenta.
 2. Kod prvih znakova lažnih žitarica potrebno je olakšati pristup kisiku: ukloniti skučenu odjeću, prozračiti prostoriju u kojoj je dijete. Također trebate postaviti optimalnu vlažnost (koristeći ovlaživač zraka, mokro čišćenje, spremnike s vodom) i temperaturu zraka (ne višu od 18 stupnjeva).
 3. U prisustvu povišene tjelesne temperature, davati antipiretik (paracetomol, ibuprofen u odgovarajućoj starosnoj dozi), jer kada temperatura raste, disanje postaje učestalije, što može pogoršati respiratornu insuficijenciju tijekom stenoze.
 4. Također, mnogi liječnici preporučuju uznemirujuće postupke za virusne sapi, na primjer, vruće kupke za ruke i noge, koje potiču dotok krvi u udove. Kontraindikacije u ovom slučaju je povišena tjelesna temperatura.

Važno je! Doktor Komarovsky E.O. Ne preporučuje se odvlačenje pozornosti u drugoj i trećoj fazi stenoze, jer ta djelovanja mogu samo odvratiti pozornost od važnijih terapijskih mjera i pogoršati stanje pacijenta.

 1. Alkalne inhalacije imaju izražen terapeutski učinak s lažnim sapima. Da biste to učinili, možete koristiti mineralnu vodu Borjomi, Polyana Kvasova, ili sami pripremiti otopinu (žličica sode za pečenje otopljene u litri prokuhane vode). Ovaj postupak pomaže razrjeđivanju nagomilanog sputuma i olakšava njegovo povlačenje, što pomaže smanjiti napetost mišića grkljana i značajno olakšava proces disanja.
 2. Također se pokazalo da uporaba mukolitičkih i ekspektorantnih lijekova (ACC, Ambroxol) otapa i izlučuje viskozne sekrecije.
 3. Ako iz nekog razloga udisanje nije moguće, bebu možete zalijevati alkalnom vodom. U tom slučaju trebate koristiti toplu otopinu, konzumirati je u malim gutljajima, što će dovesti do smanjenja laringealne hrskavice i povlačenja ispljuvka iz respiratornog trakta.
 4. Pijenje obilnog gripa također je indicirano za napade lažne sapi. Tekućina pomaže u vlaženju sluznice, razrjeđuje viskozne izlučevine, smanjuje opću intoksikaciju tijela. Bolje je piti toplu vodu ili, kako preporučuje Komarovsky, kompot iz sušenog voća. Potrebno je isključiti gazirana pića, mlijeko, kao i sokove koji mogu uzrokovati dodatnu alergijsku reakciju.
 5. U hitnim slučajevima moguće je ukloniti nagomilanu sluz uz pomoć umjetno izazvanog povraćanja.
 6. Da bi se smanjila ozbiljnost edema, treba koristiti odgovarajuće lijekove: antihistaminici (Zodak, Suprastin, Diazolin), inhalaciju s vazokonstriktornim kapima (Nazivin) ili ih jednostavno kapati u nos, inhalacijom pomoću hormonskih pripravaka (prednizolon, deksametazon).
 7. Lijekovi koji pripadaju klasi diuretika (furosemid), također doprinose uklanjanju viška tekućine iz tijela i smanjenju edema.
 8. Da bi se smanjio tonus mišića nazofarinksa pomoću antispazmodika, na primjer, ne-silos, Papaverin.

Nakon što liječnik otkrije uzrok bolesti koji je uzrokovao lažnu sapi, možda će biti potrebno liječenje u borbi protiv infekcije. Dakle, ako je bolest uzrokovana virusom, au slučaju lažnog sapi, to je često slučaj, simptomatsko liječenje treba biti popraćeno antivirusnim lijekovima (Groprinozin, Amizon), ako je uzrok bakterijske infekcije, tada se liječenje provodi antibioticima (Augmentin, Sumamed).

U iznimno teškim situacijama s prijetnjom gušenja koriste se metode hitnog popravka dišnih putova: intubacija (umetanje posebne cijevi u grkljan i traheju) ili traheostomija (umetanje kanile u traheju ili šivanje zida traheje koži).

Prevencija Komarovskog

Bilo koja bolest je bolje spriječiti. Stoga je potrebno obratiti pozornost na prevenciju lažne sapi. Na prvi znak virusne bolesti ili prehlade, Komarovsky preporučuje slijedeća tri osnovna pravila:

 1. Nemojte hraniti dijete dok on to ne zatraži.
 2. Bogato piće, najbolja opcija je kompot od sušenog voća.
 3. Osigurati čist, hladan, vlažan zrak u zatvorenom prostoru, povećati trajanje šetnji na otvorenom.

Također djelotvorna prevencija lažne sapi i drugih virusnih infekcija je čistoća u kući i pravilan raspored dječje sobe, gdje ne bi trebalo biti tepiha, velikog broja knjiga i mekih igračaka - stvari koje akumuliraju prašinu. Da bi se hidratizirala nazofaringealna sluznica, preporuča se ispiranje nosa fiziološkom otopinom.

Stenoza u djece Komarovsky

Pozdrav svima, prvi put sam saznao o sapi iz programa O. Komarovskog, bio je program u kojem je detaljno ispričao što je to i kako biti ako se dogodi napad. Iskreno, sjetio sam se ovog izdanja programa do danas, pa sam se uplašio onoga što je on rekao u njemu. Ipak, kada se vaše dijete usred noći počne gušiti, onda se ni jedan roditelj ne može uzrujati i ne paničariti. U to vrijeme moj sin nije imao ni godinu dana, i bilo je malo utješno.

Početkom ožujka ušli su u bolnicu sa svojim sinom. U večernjim satima 2. ožujka postalo je čudno disati, noću se razvila stenoza. Slušali smo, slušali te piskanje i lajanje i zvali hitnu pomoć. Odveli su nas u bolnicu. Olga. To je samo neka septička jama. Ovo mjesto mi se posebno činilo strašnim nakon što sam im rodila u FPC-u. Almazov.

Bok Predlažem jednu od najhitnijih tema u području prevladavajućih vremenskih uvjeta. Naime - što su vazokonstriktivne kapi za nos za djecu, što pomažu i što mogu očekivati ​​od njih u smislu nuspojava.

Možda će netko od našeg iskustva biti koristan. Ali ipak, nadam se da nitko neće morati sudjelovati u takvim pričama. Manje od tjedan dana nakon što je Emil bio godinu i pol, njegov je sin slomio nogu. 3. svibnja (subota) popeo se na stolicu u kuhinji, kao i uvijek, htjela sam poletjeti, vikati. Pa, u redu, mislim, neka ostane, ne u prvoj, ali ja ću večerati neko vrijeme. Okrenuo se na tanjur, a zatim na buku i buku. Nisam se bojao, da budem iskren, lagano je pao na guzicu, čak i glavom.

Želim podijeliti informacije koje su se isplatile u zlatu. bila je bolesna prošli tjedan i zabrinuta za zdravlje djeteta. U ovom članku, puno o riziku od utjecaja na fetus, o tome što se lijekovi mogu liječiti i puno drugih korisnih i umirujućih. Autor upućuje na različite studije i statističke podatke, tako da je članak doista vrlo autoritativan za mene. Uzet je s mjesta Komarovskog. pod rezanim tekstom članka U jesensko-zimskoj sezoni dobivam puno tjeskobnih pisama trudnica s pitanjima o kojima piše.

Želim podijeliti informacije koje su se isplatile u zlatu. bila je bolesna prošli tjedan i zabrinuta za zdravlje djeteta. U ovom članku, puno o riziku od utjecaja na fetus, o tome što se lijekovi mogu liječiti i puno drugih korisnih i umirujućih. Autor upućuje na različite studije i statističke podatke, tako da je članak doista vrlo autoritativan za mene. Uzet je s mjesta Komarovskog. pod rezanim tekstom članka U jesensko-zimskoj sezoni dobivam puno tjeskobnih pisama trudnica s pitanjima o kojima piše.

Kako prepoznati i liječiti stenozu larinksa? Stručni savjeti

Osjećaj nedostatka zraka jedan je od najstrašnijih. Jedan od mogućih uzroka njegove pojave je stenoza larinksa.

Što je to?

Ponekad pod utjecajem patoloških čimbenika, lumen grkljana počinje se sužavati, zbog čega je poremećen puni protok zraka u respiratorni trakt čovjeka. Liječnici takvo stanje nazivaju stenozom izvanmorskih dišnih putova i smatraju ga vrlo opasnim, jer mogu dovesti do gušenja i smrti dok napreduje.

Stenoza je opasna ne samo potpunim prestankom ulaska zraka u tijelo. Ovim stanjem, organi i sustavi pate od hipoksije - ne dobivaju potrebnu količinu kisika, što ometa njihovo funkcioniranje.

oštar

Akutna stenoza može se razviti u relativno kratkom vremenu (ponekad gotovo brzinom) i zahtijeva hitnu prvu pomoć. Ako se pojavi sličan problem, lumen grkljana može se potpuno zatvoriti. Uzrok ovog stanja je najčešće:

 • Akutni upalni procesi lokalizirani u grkljanu.
 • Ozljede na tom području (uključujući opekline).
 • Teške zarazne bolesti.
 • Prodiranje stranih predmeta.
 • Brzo progresivne alergijske reakcije.

Ako sumnjate u razvoj akutne stenoze grkljana, trebali biste odmah početi pružati prvu pomoć. Progresivno sužavanje dišnih putova zahtijeva poziv hitne pomoći.

kroničan

Takva stenoza grkljana javlja se mnogo rjeđe i ne nosi takvu jasnu životnu opasnost. S sličnom patologijom, lumen se postupno sužava, na primjer, kao rezultat:

 • Stvaranje ožiljnog tkiva.
 • Progresivni rast tumora.
 • Neke bolesti dišnog sustava.
 • Neodgovarajuća inervacija.
 • Prethodni sifilis ili difterija (kao komplikacija).

Ponekad trauma ili upala mogu doprinijeti oštrom prijelazu kronične stenoze grkljana u akutnu. To je vrlo opasno, jer je mnogo teže vratiti prohodnost dišnih putova u ovoj situaciji nego tijekom primarne akutne stenoze.

Znakovi

Glavni simptomi stenoze larinksa određeni su stupnjem patološkog suženja lumena dišnih putova. Konkretno:

 • U prvoj fazi (kompenzirana), pacijentova pauza između udisaja i izdisaja nestaje, dok sama inhalacija postaje primjetno dulja. Može se primijetiti blagi pad broja udisaja. Palpitacije su obično spore. Pred kraj prve faze glas postaje promukao, a dah postaje bučan, čak i iz daljine.
 • U drugoj fazi (dekompenzirana) dolazi do povećanja znakova gladovanja kisikom: kratak dah postaje izražen i jak, boja kože mijenja se u plavu u plavo, a sluznice postaju plavičaste. Tijekom inhalacije, pacijent dramatično miješa interkostalne prostore, također u ovom trenutku primjetno padajući u jugularnu fosu, kao i nad- i subklavijsku fossae. Nemogućnost pune inspiracije daje brigu pacijentu, on počinje žuriti. U isto vrijeme na koži se pojavljuje hladan znoj, često dolazi do disanja, a intenzitet respiratornog šuma se povećava.
 • U trećoj fazi (asfiksija ili gušenje) dolazi do postupnog smanjenja srčane aktivnosti, disanje se usporava, postaje površno, a koža postaje vidljivo blijeda. U ovom slučaju, sam pacijent postaje letargičan, njegovo ponašanje je ravnodušno. Učenici postaju dilatirani, nakon prestanka disanja, a svijest se gubi. Često se javlja nevoljno mokrenje u kombinaciji s iscjedkom izmetom.

Čak i uz prilično izraženu stenozu grkljana, koja polako raste, adaptivne sposobnosti tijela omogućuju pacijentu da se relativno dobro nosi s činom disanja.

Simptomi kod djece

Općenito, znakovi stenoze larinksa kod djece se ne razlikuju od simptoma kod odraslih. Međutim, roditelji moraju biti posebno pozorni na stanje djece, jer su djeca fiziološki sklonija stenozi larinksa tijekom obične prehlade (laringitisa) zbog fizioloških karakteristika - prilično uski lumen grla.

Povrede pravilnog disanja najčešće se javljaju noću kod djece, osobito kada spavaju u zagušljivoj i prilično prašnjavoj sobi. Odrasli mogu posumnjati na početak početne faze stenoze larinksa u djeteta:

 • Bučno, brzo disanje s donekle inhibiranim dahom.
 • Promjene u glasu (promuklost, sposobnost govora samo šapatom, tihi plač).
 • Kašalj - grub, grčevit, kao da "laje".

Već s 1 stupnjem stenoze grkljana kod djeteta, važno je početi pravilno zaustavljati ovo stanje. Odgovarajući odgovor roditelja pomoći će izbjeći progresiju suženja lumena dišnih putova.

Hitna pomoć u napadu

Kada je disanje otežano kod djeteta ili odrasle osobe, okolni ljudi se brzo izgube i ne znaju što je najbolje shvatiti. Algoritam hitne skrbi za stenozu larinksa je vrlo jednostavan, potrebno je:

 • Prije svega, nazovite hitnu pomoć. Važno je obavijestiti dispečera o sumnji na stenozu, jasno naznačiti dob bolesnika, povezane simptome i adresu.
 • Nemojte paničariti, smirite pacijenta. Uzbuđenje može samo potaknuti sužavanje lumena respiratornog trakta i ubrzati početak gušenja.
 • Poduzeti sve moguće mjere za zaustavljanje rastuće stenoze: pružanje usmjerene prve pomoći.
 • Pričekajte doktore i nemojte odbiti predloženu hospitalizaciju.

Prva pomoć

Ako se stenoza manifestira samo bučnim dahom, možete pokušati:

 • Osigurati potpuni pristup svježem zraku. Možete jednostavno otvoriti prozor ili se odjenuti i otići na balkon. U vrućoj sezoni moguće je uključiti klima uređaj.
 • Vodite računa o dovoljnoj vlažnosti. Da biste to učinili, možete koristiti kućni ovlaživač zraka, objesiti mokre ručnike preko baterija (ako su baterije vruće), dogovorite inhalaciju sa slanom otopinom ili Borjomi.
 • Pijte antihistaminski lijek u doznoj dobi. Takva mjera pomoći će neutralizirati oticanje sluznice.
 • Pijte toplo mlijeko sa sokom i medom.

S razvojem stenoze, najvažnije je ne paničariti. Ali ako se oteklina poveća, a disanje postaje sve teže, morate brzo djelovati:

 • Bez razmišljanja izađite u hladan zrak.
 • Uključite toplu vodu u kupaonici i zatvorite vrata tako da soba bude ispunjena parom.
 • Uzdignite ili utrljajte noge kao izvrstan alat koji ometa.
 • Inhalaciju s Ventolinom ili Pulmicortom provedite u skladu s uputama pomoću raspršivača.

Sve mjere prve pomoći treba provesti prije dolaska hitne pomoći. To će pomoći spasiti živote i spriječiti neželjene komplikacije.

Kako liječiti dijete?

Metode liječenja stenoze grkljana odabrane su pojedinačno i ovise izravno o čimbenicima koji su izazvali pojavu takvog problema. Liječnici propisuju male pacijente:

 • Sredstva za simptomatsku terapiju.
 • Lijekovi koji uništavaju uzročnika bolesti.
 • Ostale intervencije.

Najčešće se nose sa stenozom grkljana kod djece mogu samo konzervativne metode utjecaja. No, s naglašenim sužavanjem lumena dišnih putova, što dovodi do početka gušenja, potrebna je kirurška intervencija kako bi se spasili životi.

Liječenje djece djecom

Budući da je kod djece takvo stanje najčešće uzrokovano laringitisom, terapija može uključivati:

 • Prihvaćanje antihistaminskih lijekova.
 • Antiseptičko liječenje grla: gargla s furatsilinom, fiziološka otopina, Miramistinom i dr. Priprema za resorpciju se također može koristiti, na primjer, Strepsils (od 6 godina), pastile za grlo itd. Ingalipt, itd.).
 • Uzimanje antipiretičkih lijekova. Lijekovi izbora su lijekovi s ibuprofenom ili paracetamolom, a koriste se samo uz značajno povećanje temperature - više od 38,5 ° C.
 • Korištenje lijekova protiv kašlja (iskašljavanje, umirujuće, antitusivno).
 • Provođenje inhalacije lijekovima koje je propisao liječnik. Najčešće se u nebulizator dodaju Lasolvan ili Sinupret.

S razvojem bakterijskih lezija ne može bez antibiotika. Ali češće laringitis kod djece zahtijeva samo simptomatsko liječenje.

Ponekad dolazi do stenoze grkljana zbog teške alergijske reakcije. U tom slučaju, hormonalni i antihistaminski lijekovi mogu se koristiti za zaustavljanje, a daljnja terapija je usmjerena na sprječavanje kontakta s alergenom.

Druge mjere terapije

Za uspješno liječenje stenoze larinksa iznimno je važno promijeniti uobičajeni način života. Djeca s ovom dijagnozom trebaju:

 • Uskladite se s krevetom.
 • Maksimalno ograničenje glasovne aktivnosti.
 • Pripremite hladan i vlažan zrak u zatvorenom prostoru.
 • Uzmite hranjivu hranu (topla hrana koja ne nadražuje sluznicu i lako se probavlja).
 • Pijte značajnu količinu tople tekućine (voda, čaj, mlijeko s sodom, itd.).
 • Redovito udisanje s otopinom sode ili alkalnom mineralnom vodom.

To je tretman koji nije lijek i koji igra posebno važnu ulogu u liječenju stenoze larinksa u djece. Takve mjere pomažu tijelu da se oporavi i oporavi u najkraćem mogućem roku, bez komplikacija.

Kirurška intervencija

Razvojem stenoze larinksa obično se govori o kirurškom zahvatu u kontekstu vraćanja punog disanja u pozadini izrazitog suženja lumena dišnih putova. Kada stenoza dovodi do gušenja, provodi se hitna traheotomija kako bi se spasio život pacijenta - u traheju se umeće cijev koja osigurava izravan pristup zraka u pluća. Da biste to učinili, rez se vrši u vratu - naprijed.

Ali ponekad je kirurgija dio liječenja već razvijene kronične stenoze, kada grčenje grkljana postane trajno. U ovom slučaju, liječnici proširuju i protežu dišne ​​putove tako da zrak može slobodno proći kroz njih. Riječ je o planiranoj kirurškoj intervenciji koja se izvodi samo ako postoje određene indikacije, nakon pravilne pripreme, pod općom anestezijom.

U djetinjstvu su operacije u liječenju stenoze grkljana vrlo rijetke. Pravilna prva pomoć u razvoju takvog stanja eliminira potrebu za hitnom traheotomijom.

Što savjetuje Komarovsky?

E. O. Komarovsky uvjerava da stenoza grkljana kod djece nije rijetka pojava. Učestali recidivi ovog stanja mogu ukazivati ​​na slabost ovog dijela tijela ili njegovu patološku kontrakciju, što zahtijeva korekciju smjera. Liječnik kaže da uz laganu promuklost u bebinom glasu ne biste trebali paničariti, morate samo organizirati određenu unutarnju mikroklimu i piti puno vode. Ali potrebno je odmah pozvati hitnu pomoć ako:

 • Djetetov dah postaje zvižduk, povećavajući njegov volumen sa svakim dahom.
 • Mrvica ne može ništa reći.
 • Čini se da dijete pokušava uhvatiti dah.
 • Nokti i usne djeteta očigledno postaju plave.
 • Čak i kod potpunog odmora, zamjetan je šum disanja.
 • Promatrano nekontrolirano slinjenje.

Komarovsky upozorava da je liječenje stenoze grkljana antibioticima ili sirupima protiv kašlja često neučinkovito i može čak biti štetno za zdravlje. Najčešće je simptomatska terapija i ciljana korekcija edema grkljana (uključujući hormonske pripravke) dovoljna za oporavak.

Steroza grkljana: velika prijetnja mladim pacijentima

Tijelo djeteta osjetljivo je na djelovanje patogenih bakterija. Neki od njih mogu uzrokovati ozbiljne patologije. Ako imate problema s disanjem i bojanjem kože u plavičastoj boji, trebate se posavjetovati s liječnikom za pomoć, možda je dijete imalo napad stenoze larinksa - stanje koje zahtijeva hitno liječenje i dugotrajnu rehabilitaciju.

Značajke stenoze larinksa u djece

Stenoza je djelomična ili potpuna redukcija lumena grkljana. Patološko sužavanje tijela utječe na stanje djeteta - teško je disanje.

Patologija se često javlja u djece mlađe od 3 godine. To je zbog osobitosti razvoja dobi:

 • u odraslih je grkljan u obliku cilindra, u djece to je lijevak, odnosno znatno manji;
 • u području gdje se nalaze glasnice, sloj epitela je tanak, stoga je često ozlijeđen;
 • kod djeteta, većina receptora nalazi se u području grkljana. Vrlo su osjetljivi, pa se ponekad pojavljuju grčevi;
 • Postoji mnogo žlijezda u području grkljana - one su izložene bakterijama i često postaju upaljene;
 • u prostoru ligamenata je labavo tkivo kroz koje prolaze posude. Kod bolesti kao što je SARS, gornja traheja i grkljan nabubre.

Bolest ima sljedeće sinonime:

 • stenotski laringitis;
 • lažna sapnica;
 • akutna opstrukcija dišnih putova.

Stenoza grkljana često se naziva bolest djece predškolske dobi i dojenčadi. U dobi od 6-7 godina, rizik od razvoja patologije je značajno smanjen - dišni sustav u djece ove dobi bolje funkcionira.

klasifikacija

Bolest se javlja u različitim oblicima. Kako bi se olakšala dijagnoza, razvijena je klasifikacija koja se fokusira na nekoliko pokazatelja:

 • vrijeme razvoja;
 • izazovni faktor;
 • opseg distribucije;
 • lokalizacija suženja.

Do trenutka razvoja postoje:

 1. Oštar oblik. Patologija se često javlja, razvija se brzo. Tijelo nema vremena naviknuti se na malu količinu kisika, pa je oblik opasan, može biti smrtonosan.
 2. Subakutni oblik. Patologija napreduje nekoliko mjeseci.
 3. Kronični oblik. Bolest napreduje dugo vremena, pa se grkljan sporo sužava. Tijelo se prilagođava uvjetima.

Od velike je važnosti i lokalizacija suženja. Razlikuju se sljedeće vrste:

 • stenoza glotisa - pojavljuje se između dva glasnica u središnjem dijelu organa;
 • prošireni tip - patologija utječe na dušnik;
 • sprijeda - u grlu se rasplamsava prednji zid;
 • stenoza sub-vokalnog prostora - lezija je lokalizirana između početka traheje i glotisa, u donjem dijelu laringealne šupljine;
 • kružni tip - bolest se oblikuje kružnom kompresijom određenog dijela tijela;
 • stražnji tip - bolest se javlja na stražnjem dijelu grkljana;
 • totalna stenoza zahvaća sve dijelove organa.

Ovisno o faktoru koji izaziva sužavanje dodijelite:

 1. Paralitička stenoza. Paraliza mišića dovodi do suženja grkljana. Poremećeno je provođenje nervnih impulsa, što je povezano s lomom živaca.
 2. Stenoza tumora. Razvoj tumora u grkljanu postaje uzrok bolesti.
 3. Cicatricial stenosis. Sužavanje tijela je posljedica pojave ožiljaka.

Cicatricial stenosis, zauzvrat, je podijeljen u nekoliko tipova: t

 • post-intubacija - produljena umjetna ventilacija pluća dovodi do stvaranja stenoze;
 • posttraumatska - stenoza javlja se nakon ozljede, operacije i drugih ozljeda;
 • postinfektivno - oštećenje infekcije grla (otitis media, upala pluća) dovodi do patologije.

uzroci

Uz anatomske značajke, uzroci razvoja stenoze u djece su:

 • virusne i bakterijske infekcije: tuberkuloza, tifus, šarlaha, parainfluence, difterija, ospice;
 • alergije;
 • neuspjeh komunikacije između središnjeg živčanog sustava i organa kao posljedica grčeva, patoloških promjena u mišićima grkljana i paralize;
 • ozljede grkljana, uključujući i kao posljedicu operacije, opekotine (kemijske i toplinske), koje je pogodio strani objekt;
 • prisutnost kongenitalnih abnormalnosti koje nastaju zbog genetskih poremećaja;
 • pojavu tumora u grkljanu, grlu ili jednjaku;
 • upale: flegmonusni laringitis, oštećenje hrskavice i drugih dijelova grkljana, erizipela.

U većini slučajeva, pojava patologije je uzrokovana tjelesnim odgovorom na infekciju i upalu.

Klinička slika

Postoji nekoliko faza u razvoju patologije:

 1. Naknadu. Patologija se javlja nakon plača, stresa i plača. Interval između isteka i inhalacije je poremećen.
 2. Nepotpuna naknada. Pacijent je nemiran, respiratorni poremećaji postaju izraženiji.
 3. Dekompenzacija. Simptomi se pogoršavaju, srčani ritam se mijenja, disanje se pogoršava.
 4. Stupanj terminala. Puls se usporava, pritisak pada, dijete se guši.

Znakovi stanja ovise o tome u kojoj se fazi promatra beba.

Simptomi i znakovi razvoja stenoze - tablica

 • Stupanj suženja grkljana - do 50%;
 • umjereno brzo disanje (kratki razmak između udisaja i izdisaja);
 • svjetlo plavetnilo oko usana kada je zabrinuto;
 • zadovoljavajuće ili umjereno stanje - dijete se povremeno uzbuđuje;
 • dispneja je odsutna u mirovanju, javlja se tijekom aktivnih pokreta (kod starije djece), plača ili plača (kod novorođenčadi i dojenčadi).
 • Stupanj suženja larinksa je od 51 do 70%;
 • umjereno brzo disanje, ali se javlja hripanje i "lajanje" kašlja;
 • umjerena cijanoza u blizini nosa i usana;
 • stanje umjerene težine - beba je svjesna, stalno uznemirena;
 • dispneja u mirovanju.
 • Stupanj suženja larinksa je od 71 do 99%;
 • značajno povećano disanje (dijete često glasno diše, teško mu je disati u ležećem položaju);
 • izražena cijanoza kože;
 • teška ili vrlo teška: zbunjena svijest, agitacija ili agresija;
 • manifestiraju dispneja čak i u mirovanju.
 • Stupanj suženja larinksa je od 99 do 100%;
 • plitko disanje, povremeno;
 • ukupni plavetnilo kože;
 • vrlo teško stanje - svijest je često odsutna.

Dijagnostičke metode

Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda pacijenta, ankete roditelja o prisutnosti pritužbi kod djeteta.

Neki oblici stenoze se vrlo brzo razvijaju (akutni tip), stoga nema dovoljno vremena za postavljanje dijagnoze - potrebne su hitne mjere za zaustavljanje gušenja.

Kako bi se utvrdila patologija i isključile druge bolesti, propisane su sljedeće metode:

 1. Ultrazvučni pregled štitnjače.
 2. Pregled obriska ždrijela - odredite vrstu infekcije.
 3. Rendgenski snimci prsnog koša - uklanjaju probleme sa srcem, jer kratak dah često ukazuje na slične bolesti.
 4. Fibrolaringoskopija - procjena stanja grkljana. Tijekom postavljanja dijagnoze, organ se ispituje posebnim uređajem, endoskopom, a na ekranu se prikazuje slika laringealne šupljine. Upotrebom fibrolaringoskopije određuje se stanje grkljana
 5. Laringoskopija - određuje stupanj suženja cijevi, isključuje tumore u tijelu.
 6. Računalo i magnetska rezonancija. Koristi se u nedostatku potrebnih informacija nakon prethodne dijagnostike.

Liječnik provodi i diferencijalnu dijagnozu, što omogućuje isključivanje patologija koje imaju slične značajke:

 • tumori larinksa;
 • ozljede glave;
 • bronhijalna astma;
 • prisutnost stranih tijela u grlu;
 • bolesti srca.

liječenje

Prva pomoć

U akutnom obliku stenoze pojavljuje se odmah grč, pa roditelji nemaju vremena čekati na hitnu pomoć. Njihov neposredni zadatak je provesti niz mjera za uklanjanje znakova gušenja:

 • nužno izazvati hitnu pomoć, a zatim nastaviti pružati prvu pomoć;
 • Dijete treba umiriti - uzeti ga u naručje, preusmjeriti ga. Često, nakon završetka plača, disanje se vraća u normalu;
 • beba se oslobađa od ograničavajuće odjeće, prozori se otvaraju - dotok svježeg zraka olakšava disanje djeteta;
 • Koristi se alkalna voda - mineralna voda Borjomi, mlijeko s sodom. Pijenje puno vode spriječit će dehidraciju.
 • navlažite zrak u sobi vješanjem mokrih ručnika ili plahte;
 • koristi se za najmanje pacijente, trlja se uz pomoć flanelske tkanine - tretiraju područje grudnog koša dok se koža ne pocrveni;
 • masirati stopala djeteta - kao posljedica izlijevanja krvi iz grkljana u ekstremitete, stupanj patologije će se smanjiti, isti se rezultat može postići ako se naprave tople kupke za stopala.

Često roditelji griješe pri pružanju skrbi. Zabranjeno je izvoditi sljedeće radnje:

 1. Vodite dijete čajem s malinama ili medom - ako imate alergije, edem grkljana će se povećati.
 2. Upotrijebite gustine ili sredstva za trljanje koja sadrže eterična ulja. Jaki mirisi dovode do grčenja.
 3. Koristite lijekove za suzbijanje kašlja. Kašalj - zaštitna reakcija tijela, dovodi do pročišćavanja respiratornog trakta od sluzi.
 4. Zamotajte dijete - to može dovesti do pogoršanja disanja.

liječenje

Nakon prve pomoći, čekaju dolazak liječnika. Liječenje lijekovima i drugim sredstvima provodi se samo u stacionarnim uvjetima. Na 1 i 2 stupnja primjenjuju se:

 • za vazokonstrikciju i eliminaciju edema - anti-gestacijska sredstva: Naphazoline i Naphthyzinum;
 • antivirusni i protuupalni lijekovi za uklanjanje edema s ARVI;
 • s razvojem infekcije - antibiotici;
 • tijekom razvoja difterije - serum protiv difterije;
 • antispazmodični lijekovi: Berotek, Ventolin.
 • eliminirati edem larinksa zbog alergija - antihistaminici: Fenistil, Fenkarol, Dimedrol, Zodak, Tavegil, Suprastin;
 • inhalacije s glukokortikoidima: Flixotide, Pulmicort.

Ne mogu se svi proizvodi koristiti za novorođenčad i dojenčad. To vrijedi i za antibiotike, jer mogu oštetiti nezreli organizam. Suspenzije (suha tvar u obliku najmanjih čestica) koriste se za novorođenčad, Fortum i Clarhan su prikladni za dojenčad. Sve lijekove mora propisati liječnik - liječenje nije dopušteno!

U trećoj fazi prikazana je traheotomija - kirurška intervencija s ciljem normalizacije respiratorne funkcije. Osim toga, tijekom gušenja provoditi konikotomiju - seciranje stožastog nabora.

Lijekovi na fotografiji

Moguće komplikacije i oporavak prognoze

Komplikacije su rezultat nepravilnog liječenja ili nedostatka istog. U kroničnom obliku dijete ne dobiva kisik u pravoj količini. To dovodi do problema u kardiovaskularnom i središnjem živčanom sustavu.

Kasno otkrivanje patologije prepun je negativnih pojava:

 • česti upalni procesi u plućima;
 • formiranje bronhiektazije - ekspanzija nekih dijelova pluća uz nastanak nepovratnih promjena;
 • razvoj kroničnog bronhitisa;
 • pojavu akutnog oblika stenoznog laringotraheitisa - upale sluznice traheje i grkljana.

Prognoza je povoljna s pravodobnim liječenjem. Dijete se brzo oporavlja i oporavlja se. Međutim, to nije razlog za olakšanje - roditelji bi trebali osigurati mjere za sprečavanje sljedećih napada.

Smrtnost od stenoze larinksa kod djece je oko 5%.

prevencija

Prevencija stenoze grkljana važan je uvjet za oporavak djeteta i sprječavanje naknadnih napada. Trebali biste izbjegavati razvoj prehlada i virusnih bolesti, zbog toga:

 • zaštititi dijete od kontakta s bolesnim ljudima koji imaju znakove prehlade;
 • ojačati imunološki sustav djeteta;
 • provoditi pravodobno liječenje povezanih bolesti.

Ne samo postupci otvrdnjavanja (kupke sunca i zraka) jačaju tijelo i sprječavaju propadanje imunološkog sustava. Pravilna prehrana osigurava tijelu blagotvorne elemente i vitamine. Osim toga, mogući su alergeni isključeni iz prehrane djece.

S ponovljenim napadima posjetite imunologa i alergologa, primajte preporuke. Nemoguće je samostalno liječiti sebe - šteta za tijelo djeteta s pogrešnim liječenjem bit će ogromna.

Doktor Komarovsky o lažnoj sapi - video

Stenoza grkljana kod djeteta je opasna pojava. Bolest predstavlja prijetnju najmlađim pacijentima - novorođenčadi i dojenčadi. Ako se pojave simptomi stenoze, nemoguće je odgoditi - odlazak liječniku neće samo spasiti dijete od napada i osloboditi se manifestacija hipoksije, već i spasiti njegov život.

Steroza grkljana u djece: uzroci, simptomi i liječenje

U djetinjstvu je tijelo podvrgnuto višestrukim napadima virusa i bakterija. Neke zarazne bolesti ne predstavljaju ozbiljnu opasnost za dijete, dok druge mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Stoga roditelji moraju biti posebno oprezni. Ako se dijete počelo gušiti, a koža mu je postala plavkasta, trebate što prije potražiti liječničku pomoć, jer ti simptomi mogu ukazivati ​​na stenozu grkljana.

Što je laringealna stenoza

Stenoza ili kontrakcija grkljana je djelomična ili gotovo potpuna redukcija lumena, što rezultira smanjenjem brzine dotoka zraka u pluća, bronhije i dušnik.

Steroza grkljana je djelomično ili potpuno sužavanje

U stručnoj literaturi postoje različiti nazivi ove patologije. Najpopularnije od njih su:

 • lažna sapnica;
 • stenotski laringitis;
 • akutna opstrukcija dišnih putova.

Najčešće se tako teško stanje javlja kod djece mlađe od 3 godine zbog sljedećih dobnih značajki strukture grkljana:

 1. U malom djetetu, veliki broj osjetljivih receptora je koncentriran u ovom području, što ponekad dovodi do laringospazama.
 2. Oblik grkljana kod odraslih nalikuje na cilindar, u djece - na lijevak.
 3. Na području anatomskog suženja grkljana lokaliziraju se mnoge sluznice, koje su često upaljene.
 4. U zoni glasnica je tanak sloj epitela, koji je sklon oštećenju.
 5. Tkivo u području subglotičnog prostora je labavo, probušeno sa žilama, što uzrokuje oticanje grkljana i gornje traheje u slučaju akutne respiratorne virusne infekcije i prehlade.

Steroza grkljana je bolest dojenčadi i predškolske dobi. Kada je dijete staro od 6 do 7 godina, vjerojatnost lažne sapi značajno je smanjena zbog poboljšanog funkcioniranja dišnog sustava.

Klasifikacija bolesti

Radi jednostavnosti dijagnoze i liječenja, otorinolaringolozi su razvili klasifikaciju stenoze larinksa. Tipologija se temelji na nekoliko važnih pokazatelja.

 1. Do vremena razvoja stenoze bolesti:
  • akutna - najčešća i najopasnija vrsta patologije. Razvija se tako brzo da tijelo jednostavno nema vremena prilagoditi se nedostatku kisika, zbog čega je smrt moguća;
  • kronično - sužavanje grkljana događa se postupno tijekom nekoliko mjeseci, zbog čega se tijelo uspijeva prilagoditi smanjenoj količini ulaznog zraka.
 2. Ovisno o izazivačkom faktoru, stenoza je podijeljena u sljedeće oblike:
  • paralitičko - sužavanje nastaje zbog paralize mišića i narušenog provođenja živčanih impulsa, na primjer, pri stiskanju živaca koji opskrbljuju grkljan;
  • cicatricial - karakterizira se pojava ožiljaka na grkljanu, što rezultira značajnim sužavanjem šupljine organa. Ovaj tip stenoze se dijeli na:
   • posttraumatski, u kojem se pojavljuju ožiljci zbog ozljeda, kirurške intervencije, ozljede;
   • post-intubacija, koja je rezultat produljene intubacije - umjetna ventilacija pluća, koja se provodi uz pomoć posebne cijevi umetnute u grkljan;
   • post-zarazne, razvijaju se zbog odgođene infektivno-upalne bolesti (upala pluća, otitis srednjeg uha).
  • tumora - pojavljuju se zbog tumorskog procesa lokaliziranog u području grkljana.
 3. Lokalizacija i stupanj prevalencije stenoze:
  • glotis (prostor u središnjem dijelu grkljana između dviju glasnica);
  • sub-vokalni prostor (donji dio laringealne šupljine, smješten između glotisa i početka traheje);
  • prošireno (produženo na dušnik);
  • prednja (smanjenje lumena karakteristično je za prednji zid larinksa);
  • stražnji (lokaliziran na stražnjem zidu);
  • kružno (sužavanje nastaje zbog kružne kompresije određenog dijela grkljana);
  • ukupno (uključeni su svi odjeljci larinksa).

Uzroci patologije

Kod djece je promjer grkljana vrlo mali, tako da svaki izazovni faktor može dovesti do njegovog sužavanja. Među uzrocima stenoze su:

 • upalni procesi koji se formiraju na temelju primarnih bolesti (erizipela, flegmonusni laringitis, upala perchondriuma i hrskavice larinksa);
 • višestruke infekcije bakterijskog ili virusnog porijekla, koje uključuju grimiznu groznicu, ospice, difteriju, tifus, parainfluencu, tuberkulozu;
 • kongenitalne patologije laringeala (rizična djeca rođena s genetskim poremećajima);
 • alergijske reakcije koje doprinose razvoju edema;
 • ozljede grkljana, koje uključuju ulazak stranog tijela, kirurške manipulacije, toplinske ili kemijske opekline;
 • tumori lokalizirani u jednjaku, grlu i larinksu (rak štitnjače, gušavost);
 • oslabljena inervacija (povezanost središnjeg živčanog sustava s tkivima i organima kroz živce) uzrokovana paralizom i patološkim promjenama u muskulaturi grkljana, laringizmu.

Treba naglasiti da je u velikoj većini slučajeva (oko 98%) stenoza grkljana u djece odgovor na upalne i infektivne bolesti. Preostali izazovni faktori su mnogo rjeđi.

Simptomi i faze

Ozbiljnost vanjskih znakova bolesti uvelike ovisi o dobi djeteta, težini osnovne bolesti, stupnju suženja cijevi za disanje. Otorinolaringolozi određuju 4 stadija stenoze, koji se sukcesivno (ponekad vrlo brzo) međusobno zamjenjuju u nedostatku kvalificirane medicinske pomoći.

Dijete, pogotovo maleno, nije u stanju objasniti što mu se događa ili njegov glas potpuno nestaje. Glavni simptom bolesti je oslabljeno disanje. Ako beba često diše, ima kratak dah, morate odmah nazvati hitnu pomoć i početi pružati prvu pomoć.