Glavni / Grlobolja

Liječenje krupa

Jedan od najozbiljnijih stanja kod djece prvih godina života je istinita i lažna sapnica. Sapi su akutni podgrupi laringitisa. Kada akutne virusne bolesti dišnog sustava, gripa, difterija, ospice uzrokuju oticanje i upalu labavog masnog tkiva, koje se nalazi ispod nabora nabora. Puhastost uzrokuje suženje lumena grkljana, što je praćeno poteškoćama u disanju. U teškim slučajevima moguća je smrt od gušenja. Sapi se javljaju u djece, uglavnom mlađe od 5 godina. U starijoj dobi, promjene u anatomskoj strukturi grkljana: krhka vlakna gotovo potpuno nestaju. To znači da upala u ovom području ne dovodi do teških edema, a sapi je nemoguće. Sapi se najčešće javljaju u oslabljenoj djeci koja su skloni alergijskim reakcijama koje su prijevremeno rođene i koje su pretrpjele rodne ozljede.

Prava sapnica

Istina sapi je trenutno relativno rijetka zbog smanjenja učestalosti difterije. Ali čak iu našem vremenu mogući su pojedinačni slučajevi bolesti. Sami ili u kombinaciji s difterijom ždrijela, uglavnom kod male djece, može se razviti difterija grkljana. Ovo se stanje smatra pravim sapima. Istodobno se membranski vlaknasti slojevi protežu do sluznice larinksa. U budućnosti se mogu razviti spazam mišića i asfiksija. Pravi sapi je težak i često zahtijeva operaciju.

Lažna sapnica

Lažna sapnica je brzo razvijajući edem sluznice larinksa u pod-skladišnom prostoru. Uzrok lažne sapi može biti raznovrsna virusna oboljenja gornjih dišnih puteva, gripa, ospica, kemijska i termička opeklina grkljana. Edem rijetko prati grč mišića grkljana. Lažna sapnica može uzrokovati asfiksiju samo u najtežim slučajevima. Obično, čak i bez liječenja, sapi prolazi unutar nekoliko sati, iako su moguće ponavljajuće epizode. Prisutnost visoke temperature i kratkog daha smatra se nepovoljnim.

Simptomi sapi

Najčešće se događa u djetetu noću. Kako se povećava oteklina vlakna ispod nabora poklopca, pojavljuju se i pojačavaju simptomi sapi. Prvi znakovi nisu previše primjetni. Dijete može biti uznemireno, uplašeno, početi hirovito i plakati. Tada se pojavi hakirajući, suhi, laveći kašalj. Dijete ima kratak dah. Disanje postaje česta i površna. U minuti može biti do 30-60 respiratornih pokreta. Ovi simptomi sapi pokazuju asfiksiju (nedostatak kisika) i edem sluznice grkljana. Kako sapi napreduje, djetetova tena postaje crvena, a zatim blijeda ili plavičasta. Koža na tijelu i udovi također mogu postati plavkasti. Kašalj postaje grublji i nametljiviji. Kod disanja postoji jasno čujno disanje. Na pozadini teškoća udisanja pojavljuju se kontrakcije međuremenskih prostora. Teška sapnica popraćena je teškom asfiksijom. Dijete je poderano, prekriveno hladnim znojem, gubi svijest, puls postaje aritmičan, slab. Ako ne pružite medicinsku njegu, nastaju dalje konvulzije i smrt od gušenja. Simptomi lažne sapi rijetko odgovaraju slici teške asfiksije. Znakovi takve sapi ostaju od nekoliko sati do nekoliko dana, a zatim potpuno nestaju. Pravi sapi u difteriji ima ozbiljnije simptome. Osim toga, uz pravu difterijsku sapu, promuklost glasa se pojavljuje vrlo brzo, a zatim i potpuni gubitak glasa. Dijete uopće ne može govoriti, ili govori šapatom. Pojava simptoma sapi zahtijeva hitno djelovanje.

Liječenje sapi

Sažetak u djece zahtijeva obveznu medicinsku skrb. Roditelji ne bi trebali pokazivati ​​svoj strah djetetu, kako ne bi izazvali oštro pogoršanje. Ni u kojem slučaju ne može se nositi s krupom neovisno. To je jedan od najopasnijih uvjeta koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Potrebno je nazvati hitnu pomoć ili liječnika iz klinike. Prije dolaska liječnika potrebno je osigurati pristup svježeg zraka do kreveta pacijenta - otvoriti prozor, prozor. Možete uzeti dijete u ruke, ali ga morate držati uspravno. Noge se mogu staviti u posudu s toplom vodom. Dajte djetetu toplu vodu, čaj ili mlijeko. Kada dođe liječnik, zadržite diskreciju i slijedite sve preporuke. Početak edema grkljana zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Ni u kojem slučaju ne treba inzistirati na ambulantnom liječenju sapi u djece tijekom prvih godina života. Ako se dijete guši, liječnik će biti prisiljen pribjeći traheotomiji. To je mala operacija koja uključuje seciranje dušnika i umetanje posebne kanile (tubula) u lumen. Takva mjera osigurat će djetetu protok zraka u pluća i stoga će spriječiti smrt kao posljedicu gušenja. Konzervativna terapija bez kirurške intervencije je moguća u početnim fazama sapi. Terapija prave sapi je uvođenje anti-difterijskog seruma prema metodi Često. Serumska doza za difteriju grkljana je 40.000 do 50.000 međunarodnih jedinica. Eritromicin ili preparati penicilina smatraju se antibioticima izbora u liječenju difterije. Uloga antibiotika u liječenju sapi u difteriji samo je pomoćna. Lažna sapnica liječi se glukokortikosteroidima, antihistaminicima, otopinom adrenalina. Moguća inhalacija fiziološke otopine (0,9% natrijev klorid). Traheotomija s lažnom sapi potrebna je samo u 1% slučajeva. Prognoza bilo koje sapi s ne previše izraženom stenozom larinksa je povoljna. Teške forme koje zahtijevaju kirurško liječenje često su komplicirane upalom pluća. Najveća opasnost za život je gnojni s nekrozom sapi u maloj djeci (do 3 godine). Istovremeno, najranjivija su djeca s prekomjernom težinom, timomegalija, alergijske bolesti.

Sprečavanje sapi

Prevencija prave sapi u djece prvenstveno je prevencija difterije. U Rusiji uspješno djeluje program preventivnih cijepljenja. Cjepivo se prvo daje djetetu nakon 3 mjeseca, a zatim se provodi niz ponovljenih revakcinacija za djecu i odrasle. Ponovljena cijepljenja trebala bi biti jer postupno umjetni imunitet na difteriju nestaje.

Za prevenciju prave sapi glavnu ulogu ima prevencija gripe i svih akutnih virusnih respiratornih infekcija. Osobito je važno zaštititi dijete tijekom sezonskih epidemija. Bolesne odrasle osobe i druga djeca moraju biti izolirana. Utvrđivanje otvrdnjivanja djece, priprema interferona, vježbe disanja su od neke važnosti. Prisjećajući se da su puna djeca sklonija stražnjici, obratite pozornost na težinu djeteta od rane dobi. Posavjetujte se s pedijatrom o prikladnosti tjelesne težine vašeg djeteta prema njegovoj dobi i visini. U slučaju prekomjerne težine, potrebno je aktivno započeti borbu s viškom kilograma. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana pomoći će vašem djetetu da postane aktivan i zdrav.

Što je sapi? Sapi: kućni tretman

Što je sapi? Kako nastaje? Kako se manifestira? O tome ćemo dalje raspravljati u članku. Također ćemo vam reći kako liječiti ovu bolest.

uzroci

Upala respiratornog trakta, komplicirana suženjem grkljana (stenoza) naziva se sapnica. Njezina glavna manifestacija je kročenje ili lajanje suhog kašlja.

Zbog specifičnosti strukture grkljana, ova bolest najvjerojatnije utječe na malu djecu. Sažetak bolesti kod djece je češći u dobi od 6 mjeseci do 5 godina, a rjeđe u starijoj dobi.

Grk u djece je uska. Ima stožasti oblik, a s edemom koji se razvija zbog kašlja još se više sužava. Zbog toga je proces disanja kompliciran. U teškim slučajevima, edem može potpuno blokirati dah djeteta. Ali treba napomenuti da bolest nije neovisna. Patološko stanje djeteta sa sapi je kombinacija simptoma drugih oboljenja.

Na primjer, virusne bolesti dišnog sustava mogu biti uzrok pojave lažne sapi:

U nekim slučajevima bolest se može pokrenuti kemijskom ili termičkom opeklinom grkljana, alergijskim reakcijama. Uzrok opisane patologije može biti bolest drugih dišnih organa:

Istina i laž

Pa što je sapo? Kakve su to vrste? Postoje dvije vrste ove bolesti - istinita i lažna. Obje se bolesti manifestiraju na isti način. Ali uzroci sapi (istiniti i lažni) su različiti. U oba slučaja razvija se edem grkljana i pojavljuje se karakterističan kašalj.

Lažna sapnica nastaje kao posljedica virusnih bolesti dišnog sustava. Ponekad ga uzrokuju patogene bakterije poput streptokoka ili stafilokoka. Klamidija ili mikoplazma, kao i gljivične bakterije, mogu je uzrokovati mnogo rjeđe.

Uzrok prave sapi je teška zaraza u zraku, difterija. Uzročnik ove bolesti je difterijski bacil.

Faze sapi

U medicini postoje 4 faze lažne sapi. Razvrstavaju se prema stupnju stenoze (suženja) grkljana:

 1. Kompenzirana stenoza. U ovoj fazi, stanje djeteta je mirno, disanje je malo ubrzano, um je jasan, oko usta može biti blago plavetnilo. Kada dođe do disanja, javlja se vidljiva retrakcija jugularne jame i kože na rebrima. S vremena na vrijeme dolazi do karakterističnog kašlja.
 2. Kompenzirana stenoza. Stanje pacijenta se pogoršava. Svijest ostaje jasna, ali dijete je zabrinuto, osobito tijekom napadaja. Disanje i puls značajno su porasli, snažna napetost kože u rebrima, ključna kost i grkljan. Kada udišete, zviždate, promukli zvukovi, kače kašalj, pojavljuje se promukli glas. Pojava cijanoze u nazolabijskoj regiji.
 3. Dekompenzirana stenoza. Dah površan, uvelike povećava puls, zbunjena svijest, koža postaje plava. Napadi kašlja postaju sve učestaliji.
 4. Gušenja. Vrlo ozbiljno stanje. Pacijent je bez svijesti, koža je plavkasta zbog nedostatka kisika, puls je vrlo čest, naizmjenično s usporavanjem. Disanje je plitko i rijetko. U tom stanju dijete može imati grčeve i gubitak svijesti, uz snažnu asfiksiju, smrt je moguća.

simptomi

Znakovi lažne sapi se pojavljuju drugog ili trećeg dana virusnih zaraznih bolesti gornjeg dišnog sustava.

Glavni znakovi koji karakteriziraju sapi:

 • karakterističan lavež / grabežljivi kašalj, koji se stalno ponavlja;
 • kratak dah i bučno disanje, posebno u nemirnom stanju;
 • promukli glas.

Tijekom napada kašlja, dijete je vrlo zabrinuto. Sekundarni simptomi sapi su znojenje, pojačano disanje i puls, vrućica i mučnina.

Zbog povećane respiratorne insuficijencije, svi znakovi se povećavaju, koža djeteta na licu i tijelu postaje plava, pri udisanju se čuje hripanje, snažno uzbuđenje zamjenjuje retardirano stanje, temperatura tijela raste.

Prva pomoć djetetu prije dolaska liječnika

Napadi sapi najčešće se javljaju noću. To se događa zato što dijete, dugo u vodoravnom položaju, odljeva krv iz tkiva i povećava edem grkljana. Ovo stanje se pogoršava suhim vrućim zrakom, što nepovoljno utječe na stanje sluznice.

Tijekom napada kašlja, dijete može biti uplašeno, počinje biti nevaljalo i plakati. Vrlo je važno smiriti ga bez tjeskobe. Budući da to dijete može osjetiti i još nervoznije. I takvo njegovo stanje pojačat će napad.

Na prvim pojavama simptoma sapi, roditelji bi trebali nazvati hitnu pomoć. Dok liječnik ne stigne, moguće je ublažiti simptome.

U kupaonici je potrebno uključiti toplu vodu i stvoriti parnu sobu, dijete bi trebalo neko vrijeme biti u sobi. Dovedite dijete na otvoreni prozor ili donesite na balkon, prethodno omotan toplinom. Hladan, vlažan zrak pomoći će vam da smirite kašalj.

Treba imati na umu da je uz ovu bolest udisanje vrućom parom, vrućim trljanjem i kupkama kontraindicirano. Liječenje sapi ne može se provesti samostalno, već ga može propisati samo liječnik.

dijagnosticiranje

Dijagnozu utvrđuje otorinolaringolog ili pedijatar.

Prvo, liječnik pregledava dijete, provodi auskultaciju (audiciju) pluća. Da bi se utvrdilo koji se oblik bolesti događa - istinita ili lažna sapi - postavljaju se laboratorijska ispitivanja:

 • bakterijska kultura mukoznog grkljana;
 • PCR i ELISA test krvi za isključivanje prisutnosti mikoplazme i klamidije;
 • X-zrake;
 • pregled larinksa - mikrolaringoskopija;
 • sjetvu u srijedu u Saburo, kako bi se uklonila gljivična infekcija.

Kućna terapija

Liječenje sapi kod kuće je za ublažavanje i lokaliziranje napada, ublažavanje oticanja grkljana. Potrebno je isključiti čimbenike koji izazivaju pojavu napada. Osigurajte svježi zrak i ne dajte djeci hranu koja može nadražiti upaljeni grkljan. Ne možete dati citrusa, meda, džem od malina. Obilje toplog napitka.

Zrak u prostoriji u kojoj se nalazi bolesno dijete mora biti hladan i vlažan, ne viši od + 19 ° C. Osim toga, možete koristiti ovlaživače.

Djetetu je potrebno dati toplo mlijeko s mineralnom vodom ili sokom Borjomi. Ovo piće razrjeđuje sluz i vlaži sluznicu grkljana. Da biste to učinili, uzmite jedan dio mineralne vode i dva dijela mlijeka. Umjesto Borjomija, možete koristiti bilo koju drugu alkalnu vodu. Korisna inhalacija minerala pomoću nebulizatora.

Kako bi se olakšali napadi, vrijedi učiniti kupke za stopala. Da biste to učinili, potrebno je otopiti senf u prahu (2 žlice) u dobro zagrijanu vodu i držati stopala u vodi 5-10 minuta. U prisutnosti temperature iznad 37,5 ° C, zagrijavanje nogu je kontraindicirano.

Korisne tople obloge na prsima i grkljanu, banke na leđima. Za obavljanje liječenja kod kuće moguće je samo uz pojavu lažne sapi u početnoj fazi i djeca od 3 godine. U drugim slučajevima, dijete treba hospitalizaciju. Liječenje se provodi u bolnici pod nadzorom liječnika. I u III ili IV fazi bolesti, hospitalizacija u jedinici intenzivne njege i intenzivna njega je osigurana.

Liječenje bolesti u djece: koje se droge koriste?

Otkrili smo kakva je sapnica. I kako je liječiti? Koji se lijekovi koriste? Kako bi se ublažili grčevi grkljana, djetetu se može dati anestetički lijek "No-silos". Da bi se smanjio edem grkljana, indicirani su antihistaminici. Na visokim temperaturama koriste se antipiretici, kao što su Nurofen ili Panadol. Kada temperatura poraste iznad 38 stupnjeva, trebate dati "Paracetamol", "Ibuprofen".

Ne možete dati djetetu protivokashlevye lijekove bez recepta.

Budući da je lažna sapnica uzrokovana virusnom infekcijom, antibiotici se ne koriste u liječenju. Liječnik propisuje antibakterijska i antifungalna sredstva ako je bolest uzrokovana gljivičnom ili bakterijskom infekcijom.

Za teške edeme grkljana, liječnik propisuje ove lijekove:

Također se koriste antihistaminici (Suprastin, Dimedrol, Fenistil), a propisuju se i sredstva za suzbijanje kašlja (kodein, termopsa, prenoksdiazin, oksaladin).

Ako je moguće, bolje je uzeti antitusik u obliku sirupa. Za ublažavanje stanja pomoći pastile i pastile, aerosol preparati. Sedativi su također propisani: tinktura matičnjaka, valerijana, lijekovi s bromom.

Značajke lažnog pogleda

Bolest poput sapuna plaši roditelje. Međutim, njihove ispravne radnje i pravovremena pomoć stručnjaka pomoći će izbjeći posljedice bolesti. Budući da je riječ o dječjoj bolesti, roditelji su zainteresirani za takva pitanja:

 • do koje dobi treba biti na oprezu;
 • kako se lažna sapnica prenosi kod djece.

Simptomi i liječenje ove bolesti također su zanimljivi za mame i tate.

Nema nedvosmislenog odgovora na pitanje do koje godine beba može imati takvu bolest. Budući da je sve čisto individualno. Sindrom sapića pogađa djecu od 6 mjeseci do dvije godine. Kako dijete raste, vjerojatnost pojave sapi se smanjuje. Kod djece nakon pet godina, sindrom se ne manifestira.

Još jedno hitno pitanje je kako se lažna sapunica prenosi kod djece? Ovdje stručnjaci savjetuju da se dijete izolira tijekom razdoblja liječenja. Kako se virus prenosi kapljicama u zraku.

Uzroci lažnog oblika bolesti

Koji su poznati uzroci lažnih žitarica u djece? Najčešće se sindrom manifestira kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom. Također se vjeruje da su djeca koja su dojena manje podložna bolestima nego djeca na umjetnoj.

Izgled sapi promiče:

 • sklonost alergijskim reakcijama;
 • prekomjerna težina kod bebe;
 • rahitis;
 • prisutnost dijateze.

Prijenos porodne traume na novorođenčad ili fetalna hipoksija povećava mogućnost manifestacije sindroma.

Moguće komplikacije nakon bolesti

Lažna sapnica, dijagnosticirana u prvoj fazi, brzo je izliječena i nema komplikacija. Nakon početka terapije u ovoj fazi bolesti, dijete se brzo oporavlja.

U slučaju dijagnosticiranja sindroma u drugoj i trećoj fazi, bez pravilnog liječenja, može se dodati bakterijska infekcija. Kao rezultat toga, gnojni film pojavljuje se na grkljanu, infekcija se širi duž respiratornog trakta, zahvaćajući okolne organe. Može se razviti:

Prevencija bolesti kod djece

Saznali smo što je sapi, a sada ćemo govoriti o prevenciji ove bolesti. Opisana bolest je kombinacija simptoma uzrokovanih virusnim infekcijama. Prevencija sindroma je:

 • u općem otvrdnjavanju djeteta;
 • vitaminska terapija;
 • korištenje prirodnih fitoncida (luk, češnjak).

Da se napadi ne ponavljaju, trebali biste pratiti vlažnost i čistoću u prostoriji, redovito mokro čišćenje i provjetravanje.

Dijete treba biti obučeno u skladu s vremenskim uvjetima tako da se ne pregrije i ne pregrije. Dijete treba česte šetnje na svježem zraku i uravnoteženu prehranu.

Mali zaključak

Sada znate što je prava i lažna sapnica u djeci. U članku smo također detaljno raspravljali o simptomima i liječenju patologije. Opet, s pravodobnom dijagnozom i pravilnim liječenjem bolesti, prognoza je povoljna. Međutim, roditelji ne smiju zaboraviti da su mogući recidivi lažne sapi. Za ovaj dom bi trebala biti potrebna sredstva za prvu pomoć u slučaju napada.

Liječenje krupa

Sapi su karakteristične za djecu mlađu od četiri godine. Kod starije djece i odraslih, dišni putevi su širi, hrskavice u njihovim zidovima su manje elastične i učinak oticanja sluznice na upalu nije toliko značajan. Kada dođe do sapi, dijete i njegovi roditelji se obično jako uplaše i počnu paničariti. Zapravo, sapi rijetko predstavlja ozbiljnu opasnost i gotovo uvijek prolazi samostalno.

razlozi

Najčešće, sapi nastaje kada je grč ili oticanje sluznice traheje i grkljana s SARS-om ili gripom, rijetko s difterijom, alergijama ili nedostatkom kalcija u krvi.
Uzrok sapi može biti i upala epiglotisa (hrskavice koja zatvara ulaz u grkljan za vrijeme gutanja) zbog virusne ili bakterijske infekcije. U ovom stanju temperatura raste do 39 stupnjeva. Bolesno dijete ne može samo jesti, nego gutati pljuvačku, odbija ići u krevet.

Udisanje stranog tijela kroz nos, poput oraha ili školjke, uzrokuje grč grkljana i dušnika, što znači da će se pojaviti simptomi sapi.

Simptomi sapi

Dijete se obično budi usred noći, kašljući i zviždeći. Zvuk njegovog disanja je poput pijetla vrana (ušmrkavanje) na udisaju i lajanje na izdah. Osoba može postati crvena od kašlja, ali u isto vrijeme dijete može disati i obično nema povećanja temperature. Međutim, potrebno je obratiti pozornost ako su djetetove usne plave. Bljedilo kože i plavetnilo usana znače da dijete ne može dovoljno dobro disati, a njegovo tijelo nije opskrbljeno s kisikom, što zahtijeva hitnu hospitalizaciju. Ako se temperatura sapi podigne iznad 39 stupnjeva, dijete bi također trebalo hospitalizirati, jer to znači da je sapi uzrokovana ozbiljnom infekcijom dišnih putova, kao što je epiglotitis ili difterija.

Obično, djeci postaje lakše da ih izvuku na hladan zrak ili da im daju dah tople pare. Nakon nekoliko sati, lobarni kašalj obično odlazi sam od sebe, ali se može pojaviti u noći tijekom sljedećih nekoliko dana, a zatim potpuno nestati.

Što možete učiniti

- Prije svega, provjerite diše li dijete, guta li i ima li temperaturu.
- Nemojte paničariti. Anksioznost roditelja dovodi do još više straha djeteta, što pogoršava simptome sapi.
- Pokušajte razveseliti dijete. Nakon što ga smirite, on će lakše disati.
- Djetetu je potrebno dati dah tople pare. Da biste to učinili, upotrijebite ovlaživač zraka ili pomaknite dijete u kupaonicu i uključite slavinu za toplu vodu do pune pare i držite dijete iznad njega, utješno i ohrabrujući ga. (Neki liječnici i voditelji kućne medicine predlažu korištenje pare iz kotlića ili tava, ali to je prilično opasno. Na kraju krajeva, oba roditelja i dijete mogu izgorjeti vrućom parom).
- Ako topli zrak ne donese olakšanje pola sata, otvorite prozor i pustite dijete da udiše hladan zrak.
Kao što je već spomenuto, sapi se obično pojavljuju noću, a danju se stanje poboljšava. Epizode sapi mogu se ponoviti nekoliko dana. Nastavite koristiti za liječenje tople pare ili hladnog zraka, dok se često grle, umiruju i umiruju.
- Pazite na simptome tjeskobe.
Odmah odvedite dijete u najbližu bolnicu ako vidite sljedeće znakove: tjelesnu iscrpljenost, slabost, plave usne, porast temperature do 39 stupnjeva i više, odbijanje djeteta da ide u krevet i nemogućnost gutanja sline. Osim toga, morate otići u bolnicu ako simptomi sapi ne nestanu uz korištenje tople pare i hladnog zraka.

Što liječnik može učiniti

Ako je sapnica umjerena, liječnik će jednostavno promatrati dijete, potičući roditelje da nastave podržavati i tješiti bolesno dijete.

Ako je uzrok sapi bakterijske infekcije respiratornog trakta, liječnik može propisati antibiotike.

Uz ozbiljan stupanj sapi, dijete je obično hospitalizirano. Dijete je smješteno u šator za kisik, a roditelji su zamoljeni da ostanu u blizini kreveta kako bi mu usadili nadu i povjerenje. U isto vrijeme, antibiotici nisu uvijek propisani.

U odsutnosti ili teškom disanju, provodi se reanimacija (uključujući umetanje posebne cijevi kroz grlo ili kroz rupu u vratu). Cijev se obično uklanja nakon nekoliko dana, a dijete se oporavlja.

Sprečavanje sapi u djece

Ako je vaše dijete već imalo sapi, stavite ovlaživač uz njegov krevet nekoliko noći (nakon prvog napada). Prskalicu je potrebno očistiti nakon svake uporabe i često mijenjati filtar.

Prva pomoć za lažnu sapi u djece, simptomi bolesti i metode liječenja

Lažna sapnica je bolest u djetinjstvu koja pogađa djecu u dobi od jedne do pet godina. 50% slučajeva su djeca od jedne do tri godine starosti, a samo 9% slučajeva javlja se u djece starije od šest godina.

Bolest se razvija na pozadini akutnih respiratornih virusnih infekcija i drugih virusnih infekcija. Vrhunac sezone je kraj jeseni - usred zime.

Prema kliničkoj slici, on podsjeća na pravu sapnicu uzrokovanu difterijom.

Što je lažna sapnica?

U znanstvenim radovima može se naći velik broj naziva bolesti: subglotički, subbarični, akutni opstruktivni, stenotički laringitis. Kao i akutni stenozni laringotraheitis, ako se bolest širi ispod i zahvaća traheju.

Bolest pogađa samo malu djecu. Razlog tome su anatomska obilježja dječjeg grkljana: oblik lijevka je malen po veličini uz prisutnost rastresite celuloze u submentalnom dijelu. Takva struktura uzrokuje brzu pojavu edema, brzu upalu i dalje sužavanje - stenozu grkljana.

Lažna sapnica kod djece važno je razlikovati od istinite, koja se manifestira samo u difteriji te u djece i odraslih.

Razlog sužavanja lumena:

 • oticanje ligamenata uslijed upale;
 • refleksna kompresija konstriktornih mišića larinksa;
 • pojačano izlučivanje mukoznih žlijezda (nastaje mnogo sputuma koji začepljuje suženi lumen grkljana).

Zašto se to događa?

Stenozirajući laringitis posljedica je virusnih patologija kao što su:

 • veliki kašalj
 • influenca;
 • herpesa;
 • ospice;
 • boginje;
 • grimizna groznica;
 • infekcija adenovirusom.

Laringotraheitis s stenozom larinksa također može imati bakterijsku etiologiju. Opasnost je:

 • stafilokoki;
 • hemofilni bacil;
 • pneumokoki;
 • streptokoke.

Oblik bakterija je teži, ali rjeđi.

Posebnu rizičnu skupinu za pojavu stenozirajućeg laringitisa čine djeca s poviješću:

 • hipoksija tijekom fetalnog razvoja;
 • rođenja;
 • nedostatak vitamina;
 • rahitis;
 • hranjenje mješavinama umjetnog mlijeka;
 • atopijski dermatitis.

klasifikacija

Postoji nekoliko vrsta klasifikacije:

 • zbog izgleda - bakterijske i virusne;
 • na prisutnost ili odsutnost komplikacija (kompliciranih ili ne kompliciranih);
 • prema stupnju, ili stadijima, suženja larinksa.

Akutni stenozni laringotraheitis ima nekoliko stupnjeva ozbiljnosti.

 1. Stupanj broj 1, ili kompenzirana stenoza. Karakteristično je teško disanje tijekom fizičkog napora i uznemirenosti.
 2. Stupanj broj 2, ili subkompenzirana stenoza. Izražena inspiratorna dispneja u mirovanju.
 3. Stupanj broj 3, ili dekompenzirana stenoza. Teško disanje u mirovanju i paradoksalno disanje.
 4. Stupanj broj 4, ili terminalna stenoza. Teška hipoksija. Smrt.

Također, stenoza grkljana može se klasificirati prema oblicima.

 • Edematozno. Karakterizira se povećanjem količine tekućine u međuprostoru grkljana, zbog čega glas postaje promukao, a disanje - teško.
  Kataralni edem. Izražava se u hiperemiji i edemu sluznice grkljana bez pojave plaka.
 • Edematozno inflitrativni. Pojavljuje se kod teške upale koja prodire duboko i utječe na ligamente, površinske slojeve hrskavice i mišića.
 • Fibrinozni i gnojni. Sluznica zateže fibrinski plak s gnojnim cijevima. Ovaj oblik je obično komplikacija edematoznog infiltracije.
 • Hemoragijski. Karakterizira ga krvarenje u sluznici na nadgortanoj i vokalnim naborima, zbog čega nastaju petehijalne ili ekstremne hemoragijske mrlje odljeva.
  Nekrotizirajućeg. Najteža faza. To se događa zbog smrti tkiva u različitim slojevima grkljana. Čirevi praktički ne zacjeljuju. Moguća povreda integriteta hrskavičnog tkiva.

Klinička slika

Prvi simptomi lažnih žitarica pojavljuju se s SARS-om. Obično navečer ili noću. Za početak napada karakteriziraju:

 • porast temperature;
 • pojava tjeskobe, plakanja;
 • teški kašalj, koji se naziva "lajanje";
 • često bučno disanje i kratak dah.
Sužavanje lumena grkljana sa stenozom

Ako se u ovom stadiju ne može zaustaviti napad lažnog sapi, nastaje suženje lumena, a stanje bolesne osobe se pogoršava.

 • stalna dispneja na inspiraciji u mirnom stanju;
 • dah se jasno čuje s udaljenosti;
 • sudjelovanje u pomoćnom mišićnom disanju;
 • uzbuđenje i tjeskoba;
 • bljedilo;
 • kada kašlje, koža oko usta postaje plavkasta (razvija se cijanoza).

Ako u ovoj fazi napada lažne sapi, nije pružena prva pomoć, stenosing laringitis nastavlja na sljedeću fazu.

Dijete je u stanju užasa, koje zamjenjuje ravnodušnost i letargija. Postoje znakovi nedostatka kisika i respiratornog zatajenja. Dispneja je gora. Čuje se bučno disanje s hripanjem. Postupno kašalj nestaje zbog stenoze. Koža i sluznice postaju plave. Postoji pad tlaka. Nesvjestica.

Sljedeći sapi u djetetu razvija se u završnu fazu. Ovo - grčevi, koma, srčani zastoj.

To su klasični znakovi i faze razvoja napada lažne sapi u djece, koji se javlja na pozadini virusne infekcije.

Vrhunac bolesti za dijete mlađe od dvije godine je 3-5 dana. Ovi dani su najvjerojatnije fatalni zbog povećanja nekrotičnih lezija grkljana.

dijagnostika

Dijagnoza stenozirajućeg laringitisa može napraviti otorinolaringolog ili pedijatar. Dijagnoza lažne krupice uključuje:

 • opći pregled pacijenta;
 • slušanje pluća;
 • mikrolaringoskopiyu;
 • test bakterijskog ždrijela;
 • PCR i ELISA testove krvi kako bi se isključila fagocitna i infektivna flora;
 • proučavanje sastava plina u krvi i KOS za analizu težine nedostatka kisika;
 • x-zraka pluća, rinoskopija, otoskopija kako bi se procijenila vjerojatnost komplikacija.

Ako se sumnja na larinks, na Saburov medij se sije gljive i dobije se mikroskopija dobivenih kolonija.

terapija

Prvi tretman sapi u djece je spriječiti razvoj napada. Za to trebate:

 • neprestano provjetravajte dječju sobu;
 • isključiti hranu koja može izazvati iritaciju u grlu (zabranjeno je sve kiselo, začinjeno, slano, slatko);
 • aplicirati apsorbirajuće tablete, pastile, sprejeve (Strepsils, Doctor Mom, Ingalipt, Septefril).

Pravila prve pomoći

Ako je Vašem djetetu postavljena dijagnoza stenozirajućeg laringitisa, od kritične je važnosti da znate što učiniti s lažnim sapima ako se napad ne može izbjeći.

Akcija broj 2 - nazovite hitnu pomoć. Neki roditelji u ovoj fazi pružanja hitne pomoći za lažnu sapunu čine kritičnu pogrešku - ne pozivaju hitnu pomoć. Nadam se udisanjem i smirite dijete. Čeka, a ne hoće li biti bolje. Što ako dođe i stigne hitna pomoć? Zapamtite - bolje je da hitna pomoć stigne u trenutku kada je beba već bolja nego što nema vremena za njega.

Zatim se ponašamo ovako:

 • damo djetetu najviši položaj u krevetu ili ga nosimo u naručju;
 • mi se smirujemo (zbog toga se morate smiriti, jer djeca akutno osjećaju stanje odrasle osobe, a strah i uzbuđenje povećavaju stenozu grkljana);
 • otvorite prozor, ako nije jako hladno, a vani vruće, dovedite dijete na to;
 • ako je vani hladna ili divlja vrućina, idite u kupaonicu i uključite vodu (nije vruća), natjerajte bebu da diše svoju paru;
 • ako dijete ima visoku temperaturu, dati antipiretik (najbolje je paracetamol);
 • ako postoji curenje iz nosa, zakopajte vazokonstriktorske kapi u nos.

Ako imate ovlaživač zraka, možete ga uključiti.

Ako dijete ne odbije piti, dajte mu malo tople vode.

U načelu, hitna skrb za stenozirajuću laringotraheitis je dovršena na ovom mjestu - trebala bi se pojaviti ambulanta. No, događa se da ona još uvijek nije tamo, a beba se ne popravlja. Onda ništa drugo ne ostaje, kako dati djetetu samo-lijekove. U ovom trenutku prikazani su:

 • antihistaminici (loratadin, cetirizin, itd.);
 • antispazmodici (papaverin, No-Shpa);
 • lijek sa salbutamolom (Bronhoralni sirup, Intaril sirupi).

Što se ne može učiniti?

Za prvu pomoć s lažnim sapima važno je znati ne samo što učiniti, nego što ne. Strogo zabranjeno:

 • zagrijte grlo, stavite obloge i senfne žbuke (to pojačava oticanje i povećava rizik od gušenja);
 • pokušajte nahraniti dijete;
 • prisili ga da pije;
 • prskajte eterična ulja u prostoriji, čak i ona koja su postavljena kao „lakše disanje“;
 • dodajte eterična ulja u vruću vodu u kadi ili u loncu za pirjanje i pokušajte natjerati dijete da udiše te parove;
 • dati lijekove protiv kašlja kao što su Codeine, Kolderpin, itd.

Tretman lijekovima

Terapija lažnog sapi u djetetu čiji je napad dosegao 3. i 4. stupanj, provodi se samo u reanimaciji. Liječenje kod kuće moguće je samo s 1. i 2. težinom napadaja. Iako je u ovom slučaju poželjna hospitalizacija.

Ali čak i ako je dijete još uvijek kod kuće, moguće je dati lijekove za sprječavanje sljedećih napada samo liječničkim receptom.

Liječenje stenozirajućeg laringotraheitisa uključuje uporabu sljedećih lijekova.

 • Glukokortikosteroidi protiv edema i upale grkljana (hidrokortizon, prednizolon).
 • Antihistaminici za ublažavanje simptoma alergije (Fenistil, Tavegil, Suprastin, Dimedrol, Loratadin).
 • Sedativi (valerijane, bromidi, Neurohel). Što je beba mirnija, to je glatko disanje.
 • Antispazmodični lijekovi koji slabe grč grkljana (No-Spa, Salbutamol, Atrovent, Baralgin).
 • Bronhodilatorni lijekovi koji razrjeđuju sluz (Solutan, Bromheksin).
 • Antivirusni lijekovi koji djeluju protiv uzročnika lažne sapi (Kagocel, Tsitovir). Ili antibiotike, ako je upalni proces bakterijske prirode (Tetraolean, Zeporin).

Mogu se propisati inhalacije kako bi se ovlažila sluznica grkljana koju upija upala.

pogled

Ako su roditelji razumjeli kako liječiti lažnu sapi, što učiniti u trenutku napada, tada njihova beba nije u opasnosti. Dijete se u potpunosti oporavilo. Neće biti komplikacija.

Ali ako je roditeljima palo na pamet da se liječe, a oni su se obratili liječnicima tek kad je napad otišao u fazu raspadanja, smrt je moguća.

prevencija

Bolest se javlja na pozadini virusne infekcije. Stoga je glavna metoda njezine prevencije porast imuniteta koji pomaže u izbjegavanju infekcije. Važno je ojačati bebu.

Tijekom razdoblja sezonskih infekcija treba izbjegavati mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi. Haljina za vrijeme. Uzmite vitamine i adaptogene (kao što je propisao liječnik).

Povećani rizik od simptoma lažne sapi je u djece koja nisu liječena zbog alergija na hranu. Stoga je iznimno važno uspostaviti pravilnu prehranu, svakodnevno davati djeci fermentirane mliječne proizvode.

Sapi u djece

Sapi, ili takozvani laringotraheobronhitis, mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. To je virusna ili bakterijska infekcija koja utječe na glasnice i sva okolna tkiva. Sapi mogu biti uzrokovane alergijskom reakcijom. Za mnoge roditelje, sapun ostavlja strašan dojam. Najčešće napadaji sapi nastaju noću.

Dijete može imati sljedeće simptome sapi:

 • promukli "kašalj";
 • otežano disanje;
 • promukli ili škripavi glas.

Liječenje sapi u djece

Klimatizacijski uređaj možete uključiti u hladnom načinu ili ovlaživač u načinu rada hladne magle. Vrlo dobro, ako imate oba uređaja i možete ih uključiti zajedno. Takve aktivnosti mogu u potpunosti osloboditi napad sapi ili značajno smanjiti njegove simptome.

Nazovite svog liječnika ako vaše dijete ima poteškoća s disanjem ili gutanjem. Liječnik vam može preporučiti da potražite hitnu medicinsku pomoć. Ako dijete napravi više od 60 respiratornih pokreta u minuti, ploče noktiju postanu plave, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Nemojte paničariti ako vaše dijete ima sapi. Uzmite dijete u ruke i idite u kupaonicu. Zatvori vrata za sobom. Uključite vruću vodu pod tušem. Ostanite u kupaonici 5-10 minuta. Dobro izlaganje ima šetnju hladnim zrakom. Djetetu toplo i na savijenom mjestu odjenujte ga u kolicima ili na rukama. Nikada ne stavljajte dijete na ravnu površinu u vodoravnom položaju. Napad sapi završava za sat vremena nakon pojave prvih simptoma. Za sve simptome sapi, nazovite svog liječnika.

Lijek je indiciran za bakterijsku infekciju. Antibakterijski lijekovi pomažu u rijetkim slučajevima. Steroidni lijekovi se najčešće koriste za poboljšanje respiratorne funkcije. U nekim situacijama pomaže često hranjenje malim porcijama ili pijenje toplih tekućina.

Lažna sapnica kod djece

Za roditelje nema ništa gore nego kad je njihova beba bolesna. Starije dijete postaju iskusnije mame i tate koje već znaju nositi se s SARS-om, anginom, boginjama i mnogim drugim bolestima. Ako se suoče s nečim drugim nepoznatim, u pomoć dolaze savjet liječnika, savjeti baka, poznanika, članci s Interneta ili specijalizirane literature. Nakon pregleda informacija, roditelji idu liječiti dijete. Ali to se događa kada nema vremena za proučavanje, jer morate djelovati ovdje i sada, bez trenutka odgađanja. Takvi slučajevi, na primjer, uključuju napad lažne sapi. Naravno, nadamo se da se nikada nećete morati suočiti s ovim fenomenom u vašem životu, ali je bolje, kako kažu, biti naoružani. Roditelji trebaju posjedovati takve informacije od rođenja sina ili kćeri.

Kako prepoznati da dijete ima sapi?

Lažna sapnica - ime je popularnije. Liječnici koriste naziv "akutni stenozni laringotraheitis". Ako se tome dijagnosticira dijete, to znači da ima upalni proces u grkljanu i traheji. U tom kontekstu, dijete razvija edem. Usput, sve se događa prilično brzo (u roku od nekoliko sati). No, dijagnoza je već napravljena, u pravilu, nakon napada. Što se događa u ovom trenutku?

Obično se napad lažne žitarice događa kasno navečer. Često tijekom sna. Dijete počinje kašljati, guši se, nazolabijalni trokut može postati plav, glas postaje promukao ili može potpuno nestati. Bebino disanje je bučno i teško. Teško mu je da udahne, ispada duga i kao da je stisnuta. Budući da tijelu nedostaje kisika, dijete brzo diše (do 50 udisaja u minuti). Norma je, ako beba od tri do pet godina diše točno dva puta sporije. Kašalj djeteta tijekom napada karakteriziran je kao "lajanje" ili "lupanje". Nažalost, lažna sapnica je opasna za gušenje. Stoga morate djelovati bez odlaganja.

Što treba učiniti prije dolaska hitne pomoći?

Mnogo ovisi o tome kako se pruža prva pomoć. Dakle, ako je vaša beba imala napadaj i odgovara svim gore navedenim simptomima, onda:

 • Nazovite hitnu pomoć.
 • Dajte djetetu tabletu protiv desenzibilizirajućeg lijeka Dimedrol, Tavegil ili Suprastin (djeca mlađa od 3 godine trebat će 1/4 pilule, nakon 3 godine - pola).
 • Otvorite prozore širom i dovedite dijete jednom od njih. Za zaštitu od propuha, zamotajte dijete u deku.
 • Zatim dijete isparite udisanjem. Da biste to učinili, stavite kamilicu ili kadulju, soda, suncokretovo ulje u jednakim omjerima u loncu kipuće vode. Zagrijte. Izvadite iz topline i stavite bebu tako da on diše ovu paru. Ako je dijete vrlo malo, možete učiniti sljedeće. Nemojte vaditi posudu s vrućine. Zatvorite vrata u kuhinji i, držeći bebu u naručju, stojte pored štednjaka. Neka dijete diše korisne pare.
 • Ako imate ovlaživač zraka, uključite ga. Ako ne, objesite mokre frotirne ručnike, krpice na baterije. Vaš cilj u ovom slučaju je učiniti stan tropskom klimom. Da se beba bolje osjeća, morate biti topli i vrlo vlažni.
 • Pokušajte svom djetetu dati što topliji napitak. Za ovu svrhu dobro je prikladno toplo mlijeko pomiješano s mineralnom vodom (toplo i bez plina!). Ako dijete glatko odbije takvu „poslasticu“, zalijte je s nečim. Kad bi samo pio. Bolje je to činiti malo po malo, ali što je češće moguće. To vam omogućuje da uklonite sužavanje grkljana.
 • Obavite postupke ometanja. To uključuje vruće kupke za stopala, čija bi temperatura vode trebala biti oko 42-45 stupnjeva.
 • Odvratite dijete: dajte svijetle igračke, uključite crtani film. Sada je vrlo važno da i vi i beba budete mirni. Ovo vam je potrebno da biste djelovali racionalno, a ne da pogoršavate situaciju. Uzbuđenje i strah od djeteta igraju protiv njega.

Uzroci lažnih žitarica kod djece

Zašto se to stanje javlja? Dokazano je da uzrok ove bolesti može biti: virus gripe, parainfluenza, infekcija adenovirusom i neke dječje bolesti (ospice, šarlaha, hripavac). Osim toga, djeca u riziku od alergija su u opasnosti.

prevencija

Da bi se spriječile te i druge bolesti povezane s grlom, mogu se poduzeti preventivne mjere. Na primjer, otvrdnjavanje grla je vrlo učinkovito. Da biste to učinili, redovito pustite dijete isprati grlo vodom na sobnoj temperaturi (23-25 ​​stupnjeva), a zatim smanjiti temperaturu vode na vrlo hladnu. Bebi možete dati zamrznuto voće u zamrzivaču. I ukusno i zdravo. Samo nemojte žuriti, sve treba postupno.

Ako je beba imala napad pseudo-žitarica i vi ste je uspjeli sami zaustaviti, obratite se liječniku. Imajte na umu da se čak i lakši napad može dogoditi iznova i iznova. Stoga je vrlo važno poslušati mišljenje i preporuku stručnjaka i pomoći djetetu da se nosi s bolešću zajedno s njim.

Sapi u djece: simptomi, liječenje

Sapi su prilično opasna bolest dišnog sustava, koja se javlja kao komplikacija akutnih infektivnih i upalnih procesa u dišnom sustavu. Zbog nekih anatomskih i fizioloških karakteristika djetetova tijela, djeca su najosjetljivija na razvoj ove bolesti.

Glavna opasnost za zdravlje pacijenta od sapi je početak respiratornog poremećaja, koji se javlja zbog suženja grkljana i gornje traheje. Dakle, ova bolest ima i drugo ime - stenozno (to jest, prati uporno sužavanje lumena organa), laringitis ili laringotraheitis.

Vrste sapi

Postoje dvije vrste žitarica:

 • Istina. Razvija se samo s difterijom. Patologija se temelji na specifičnoj fibrinoznoj upali s formiranjem filmova na sluznici larinksa (u području glasnica). Dišni putevi osobe su začepljeni tim filmovima, a dolazi do gušenja.
 • Lažno. To je komplikacija drugih zaraznih i upalnih bolesti dišnog sustava. Opstrukcija respiratornog trakta u ovoj vrsti sapi nastaje uglavnom zbog edema stijenki grkljana (i istih vokalnih nabora).

Lažna sapnica je najčešća, pa će biti glavni fokus ovog članka.

Ovisno o prevladavajućim patološkim promjenama, lažne sapi mogu nastati u različitim oblicima:

 • u edematoznoj, u kojoj je ozbiljno stanje pacijenta uzrokovano oticanjem respiratornog trakta;
 • u hipersekreciji, karakterizirana obilnim formiranjem viskoznog sputuma, preklapajući lumen grkljana;
 • spazmodičan, uzrokovan spazmom dišnog sustava;
 • u mješovitoj, u kojoj je nekoliko patoloških manifestacija prisutno odjednom (edem i hipersekrecija, edem i grč itd.).

Uzroci sapi

Sapi u djeteta mogu se pojaviti na pozadini sljedećih zaraznih bolesti:

 • Gripa i parainfluenza - u većini slučajeva.
 • Bolesti uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom i adenovirusom.
 • Upalne bolesti dišnog sustava bakterijske prirode.

Zašto djeca najčešće razvijaju sapi?

Najosjetljiviji na razvoj lažnih djece od 6 mjeseci. do 3 godine, u odrasloj dobi, ovaj sindrom je mnogo rjeđi. Ovaj obrazac objašnjava se nekim anatomskim i fiziološkim značajkama dišnog sustava:

 • U male djece, grkljan ima oblik lijevka, a traheja ima uski lumen, zbog čega čak i mala oteklina sluznice može dovesti do gotovo potpunog preklapanja tih organa.
 • Sklonost tkiva do razvoja edema.
 • Hiper-razdražljivost dišnog mišićnog sustava.

Što se događa sa sapima u dišnim putovima?

Akutnu upalu grkljana obično prati oticanje sluznice i stvaranje sluzi. Ako je ovaj edem izražen (osobito u najužem dijelu larinksa - u području glasnica i ispod njih), lumen se djelomično blokira prvi, a kod povećanih patoloških promjena - do kritične razine, pa pacijent ne može normalno udisati - gušenje. Ovo je sapnica. Doprinosi kršenju dišnih puteva u ovoj bolesti, značajno nakupljanje sputuma i spazam mišića grkljana. I vrlo je važno da tjeskoba djeteta, plakanje i plakanje samo povećavaju grč dišnog sustava.

Posebno je velika vjerojatnost razvoja sapi noću. To se objašnjava sljedećim fiziološkim fenomenima: kada dijete dugo leži, odljev krvi i limfe iz tkiva se odvija donekle (dakle, povećava se oteklina), smanjuje se drenažna aktivnost dišnih putova (u njima se nakuplja sluz). Ako u isto vrijeme soba ima i suhi, topli zrak koji isušuje sluznicu, rizik od respiratornih poremećaja značajno se povećava.

Simptomi sapi

Za sapi je karakteristična trijada simptoma:

 • lajanje paroksizmalnog kašlja;
 • stridor (bučno disanje), osobito kad dijete plače ili brine;
 • promuklost.

Osim toga, postoje manji znakovi bolesti - teška tjeskoba, ubrzano disanje i otkucaji srca, mučnina, hipertermija.

S porastom respiratornog zatajenja, svi simptomi se pogoršavaju, koža djeteta postaje siva ili plavičasta, salivacija se povećava, hripanje se čuje već u miru, a inhibicija se zamjenjuje tjeskobom.

Dijagnoza sapi

Dijagnosticiraju sapi u djetetu karakterističnom kliničkom slikom i prisutnošću simptoma infektivno-upalne bolesti dišnih organa. Provođenje dodatnih istraživanja u takvim situacijama jednostavno nema vremena, jer pacijentu treba odmah pomoći.

Mogu se pojaviti i druga patološka stanja slična sapi: aspiracija stranog tijela (npr. Prodiranje dijelova igračaka u dišne ​​organe), alergijski edem respiratornog trakta, trauma grkljana, iznenadni laringospazam, epiglotitis i drugi. Pristup liječenju ovih oboljenja je nešto drugačiji, stoga je nemoguće samo-liječiti dijete koje ima manifestacije opstrukcije dišnih putova.

Prva pomoć za sapi

Prvo što bi roditelji trebali učiniti kada dijete razvije simptome sapi je pozvati hitnu pomoć. Dalje, učinite sljedeće (prije dolaska liječnika, možete pokušati ublažiti stanje djeteta):

 • Uzmi dijete u ruke i smiri se. Kao što je već spomenuto, strah i tjeskoba dovode do povećanog respiratornog spazma.
 • Pokrijte pacijenta u pokrivač i odnesite ga na otvoreni prozor ili ga odnesite na balkon (treba mu pristup hladnom zraku). Također možete dovesti dijete u kupaonicu, koja uključuje slavinu s hladnom vodom (nije vruća!).
 • Ako u kući ima nebulizatora, dajte djetetu dah slane ili mineralne vode.

Važno je! Kontraindicirano je svako udisanje pare, trljanje i drugi slični postupci za sapi.

Liječenje sapi

Djeca sa simptomima sapi su hospitalizirana. Prva stvar koju bi liječnici trebali učiniti je vratiti dišne ​​putove. Za to je potrebno smanjiti oticanje i grč grkljana, kao i osloboditi lumen od nakupljene sluzi. Stoga se u predbolničkom stadiju, a zatim u bolnici, pacijentu daje sljedeći tretman:

 • Glukokortikoidi se primjenjuju kako bi se smanjio edem larinksa. Nedavno su pedijatri preferirali inhalacijsku primjenu takvih lijekova (putem nebulizatora).
 • Namijenjen za ublažavanje spazma respiratornog trakta (salbutamol, Atrovent, kao i takve spazmolitici kao što je Baralgin), u slučaju izraženog spazma postoji i dodatni sedativni lijek.
 • Udišu se Ambroxol ili drugi lijekovi koji olakšavaju prolaz sputuma.
 • Ako je potrebno, daju se antihistaminici.

Uz neučinkovitost konzervativne terapije provodi se intubacija traheje ili traheotomija, nakon čega slijedi mehanička ventilacija.

prevencija

Budući da se lažna sapnica najčešće javlja u djece na pozadini akutnih respiratornih virusnih infekcija, njezin se razvoj može spriječiti sprječavanjem "hladnih" bolesti. Osim toga, važnu ulogu u sprječavanju pojave stenozirajućeg laringitisa ima pravilno ponašanje roditelja s gripom i drugim sličnim bolestima kod djeteta. To je provedba preporuka liječnika, stvaranje ugodnih uvjeta u sobi pacijenta (čista, vlažna, hladan zrak), obilno pijenje, redovito pranje nosa, a ne reklamirani lijekovi, može smanjiti ozbiljnost patoloških promjena u dišnim organima.

Osim toga, kod akutnih respiratornih infekcija nije preporučljivo činiti sljedeće: staviti senf, obrisati pacijenta s eteričnim uljima, dati djetetu agrume, med i druge potencijalne alergene. Sve to može izazvati refleksni grč mišića grkljana i izazvati razvoj sapi.

Važno: roditelji beba koje su ranije imale sapi uvijek se trebaju posavjetovati sa svojim pedijatrom o tome kako se ponašati, ako dijete ima prve prijeteće simptome respiratornih poremećaja i koji lijekovi za hitnu pomoć moraju biti u kompletu za prvu pomoć.

Olga Zubkova, medicinski recenzent, epidemiolog

19,067 Ukupno pregleda, 2 pogleda danas