Glavni / Kašalj

Može li pomoći "aciklovir" s gripom?

Kod gripe i SARS-a liječnici propisuju različite načine, ovisno o trenutnom stanju pacijenta i simptomima.
To su obično antivirusni i imunomodulatorni agensi, kao i tablete, masti ili sprejevi za uklanjanje pojedinačnih simptoma.

Jedan od lijekova koji su propisani za ARVI ili gripu je antivirusni lijek "aciklovir", koji uzrokuje veliko iznenađenje, budući da upute za njegovu uporabu ne sadrže nikakve informacije o pomoći s tim bolestima. Da bi se razumjelo zašto je "aciklovir" propisan, na primjer, u slučaju akutnih respiratornih virusnih infekcija, ne radi se toliko o uputama za uporabu, već o preporukama i pojašnjenjima liječnika. Tek nakon savjetovanja s liječnikom možete kupiti u ljekarni i uzimati moćne lijekove, osobito kod liječenja djece. Inače, ne možete samo početi bolest, ali i dobiti puno nuspojava.

Djelovanje lijeka

Aktivni sastojak "aciklovir" ima isto ime - aciklovir. Ova tvar djeluje selektivno na herpes viruse. Tablete se propisuju za liječenje i prevenciju pogoršanja herpetičkih lezija kože i sluznice, koje je uzrokovano virusom herpes simplexa, te za liječenje kozica, šindre i citomegalovirusne infekcije, uzrokovane drugim tipovima herpesa.

Također, lijek se koristi kao dio složene terapije u prisutnosti izražene imunodeficijencije (HIV ili učinci transplantacije koštane srži).

Tablete se koriste zajedno s drugim oblicima "aciklovira" (topikalno i izvana) kako bi se povećala učinkovitost liječenja. Na primjer, s hladnoćom na usni ili s boginjama, za liječenje lezija može se koristiti mast ili krema.

Kada koristite "aciklovir" u obliku tableta, on prodire u krv i širi se kroz tijelo. Kada se otpušta u tkivo djelovanjem enzima koje proizvodi sam virus, aktivna tvar postaje aktivna. Već u tom aktivnom obliku prodire u zahvaćene stanice, integrira se u DNK virusa i sprječava njegovu reprodukciju.

Za liječenje gripe ili SARS-a, "aciklovir" se rijetko koristi zbog niskog terapijskog učinka. Međutim, u nekim slučajevima, i sa SARS-om i gripom, liječnici propisuju ovaj antivirusni lijek, uključujući i djecu. Najčešće se to radi kako bi se spriječio herpes, ako se već dogodio. Uz oslabljen imunitet, herpes se lako ponovno pojavljuje. Za prehlade ili druge bolesti potrebno je osigurati, jer bolest uvijek ukazuje na smanjenje imuniteta.

Oblici oslobađanja

Postoje mnogi oblici ispuštanja lijeka "aciklovir":

 • tablete (200, 400 ili 800 mg),
 • 5% mast za vanjsku upotrebu,
 • 5% krema za vanjsku upotrebu,
 • 3% mast za oči,
 • prašak za injekcije.

Injekcije ovog alata koriste se samo u stacionarnim uvjetima za liječenje ozbiljnih virusnih bolesti. Krema i mast razlikuju se samo po karakteristikama baze proizvoda, a terapijski učinak je apsolutno isti. Mast se duže apsorbira, ostaje na koži i raspoređuje se postupno tijekom vremena, a krema se brzo apsorbira i ne ostavlja tragove. Mast je prikladna za korištenje na otvorenim dijelovima tijela - na licu ili dlanu, i kremi - u kontaktu s dijelovima tijela odjeće. Očna mast se koristi za keratitis uzrokovan herpes virusom.

Uporaba droga

Upute za uporabu "aciklovir" sadrži sve informacije o pravilnom unosu lijeka, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i liječenje. Kod liječenja djece, neophodno je pridržavati se preporučenih doza tableta i ne prekoračiti doze sadržane u uputama, jer uz predoziranje "aciklovirom" mogu postojati ozbiljne negativne posljedice.

Doziranje lijeka ovisi o specifičnom obliku bolesti i njegovoj ozbiljnosti:

 • Za liječenje infekcija kože ili sluznice uzrokovane herpes simplexom, djeca i odrasli trebaju uzimati 200 mg lijeka 5 puta dnevno svakih 4 sata, prekinuti za 8 sati sna. Takva terapija traje 5 dana. Za prevenciju takvih infekcija s influencom, ARVI i drugim bolestima, uzmite 200 mg "aciklovira" svakih 6 sati, tj. četiri puta dnevno.
 • U slučaju složene terapije, u slučaju izražene imunodeficijencije, pretpostavlja se da lijek uzima 5 puta dnevno u 400 mg.
 • Za liječenje varicella u odraslih i djece težine više od 40 kg, aciklovir se propisuje 800 mg 5 puta dnevno. Liječenje djece starije od 2 godine i tjelesne težine manje od 40 kg uključuje izračunavanje doze prema formuli 20 mg / kg. Djecu pilulu uzimaju četiri puta dnevno tijekom 5 dana.
 • Za liječenje herpesa zostera, djeci starijoj od 6 godina i odraslima propisuje se "aciklovir" 800 mg svakih 6 sati tijekom 5 dana. Djeca od 2 do 6 godina trebaju uzimati 400 mg lijeka 4 puta dnevno, a djeca do 2 godine 200 mg 4 puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Kao kontraindikacije za tablete "aciklovir" uzeti u obzir sljedeće:

 • preosjetljivost na aciklovir i druge komponente lijeka,
 • laktacije (aciklovir lako prelazi u majčino mlijeko).

Ako je uporaba lijeka potrebna za vrijeme laktacije, vrijedno je neko vrijeme prebaciti se na umjetno hranjenje. Tijekom trudnoće, lijek se koristi pod nadzorom liječnika u situacijama kada je rizik za zdravlje žene veći od moguće štete od lijeka za fetus.

Oprez je propisan tablete "aciklovir" za zatajenje bubrega, dehidracija, neurološki poremećaji.

Kao nuspojave, mučnina, povraćanje, osip na koži, vrućica, proljev, bolovi u trbuhu, slabost, glavobolja, pospanost, vrtoglavica i neke druge manifestacije rijetko se manifestiraju. U većini slučajeva, uz pravilnu uporabu "aciklovira", ne pojavljuju se negativni simptomi.

efikasnost

Recenzije lijeka "aciklovir" uvelike variraju. Uz hladnoću na usni ili na nosu, pomaže u tim slučajevima ako se liječenje započne pravodobno, a pojavljuju se prvi simptomi - svrbež i crvenilo. Ako kasno počnete uzimati mast ili pilule, a nije pomoglo ni jedno drugo sredstvo, učinak se ne poštuje: herpes će proći u istom razdoblju kao i bez lijekova.

Pozitivni pregledi često sadrže informacije iz plana preporuka da uzimanje tableta aciklovir predugo nije preventivna mjera, jer se virus može naviknuti na lijek. Slična svojstva ne primjenjuju se na mast ili kremu jer imaju samo lokalni učinak.

Mnoge negativne kritike o "acikloviru" napisale su osobe koje ga nisu koristile. Često liječnici ne objašnjavaju ljudima zašto su njima ili njihovoj djeci propisani određeni lijek, a pacijenti, nakon što su sami pročitali upute, počinju sumnjati u mentalne sposobnosti medicinske struke. Takve probleme i nesuglasice lako možete izbjeći ako postavite sva pitanja koja se postavljaju liječnicima, a ne vašim poznanicima, kolegama i rodbini.

Dodijeljeni ARVI aciklovirom, imamo 1,5 godina, kako može biti tako rano?

Kagocel
Aktivni sastojak:
Kagocel (Kagocel) (Kagocel)


Oblik i sastav doziranja:
Tablete 1 kartica.
aktivna tvar:
Kagotsel® 12 mg
pomoćne tvari: krumpirov škrob; kalcijev stearat; Ludipress (laktoza za izravnu kompresiju, sastav - laktoza monohidrat, povidon (Kollidon 30), krospovidon (Kollidon CL)

prevenciju i liječenje gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija (ARVI);
liječenje herpesa.
djeca:

liječenje gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija u djece u dobi od 3 godine;
prevenciju gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija u djece u dobi od 3 godine.

kontraindikacije:
povećana individualna osjetljivost na sastojke lijeka;
nedostatak laktaze;
netolerancija na laktozu;
malapsorpcija glukoza-galaktoze;
trudnoća;
razdoblje laktacije;
dobi do 3 godine.

Pije li aciklovir za prehladu i gripu?

Aciklovir je snažan antivirusni lijek čija je svrha suzbijanje djelovanja različitih virusa. Aciklovir je također propisan za prehlade i gripe, iako je droga sposobnost da se suprotstavi ARVI, gripe i prehlade je tiho. Razumijevanje kako aciklovir može biti korisno kod prehlade i gripe pridonijet će pojašnjavanju liječnika. Tek nakon njegove preporuke možete kupiti sličan lijek u ljekarni i koristiti ga u terapiji, osobito za djecu.

Značajke lijeka

Kod primjene aciklovira kod akutnih respiratornih virusnih infekcija i prehlada, i to je istina, ima smisla ako bolest traje više od 5 dana i postoji rizik od herpesa. Međutim, odluka o imenovanju ovog lijeka uvijek ostaje za liječnika. Ne biste trebali uzimati lijekove sami za prehladu, a još više da biste ga dali djeci. Uostalom, njegova pogrešna doza ili prisutnost kontraindikacija za pacijenta samo će pogoršati stanje pacijenta s prehladom.

Osnova lijeka je aktivni spoj istog imena (aciklovir). To je potpuni analog posebne komponente DNK koja je odgovorna za prijenos genetske informacije. Upravo ova aktivna tvar lijeka ima svojstva da prekine samo-stvaranje virusa. Bivajući u ljudskom tijelu, pod utjecajem enzima koje sintetizira izravno virus, aktivira se aciklovir i, ulazeći u zahvaćene stanice, ubacuje se u DNA virusa, čime se zaustavlja mogućnost njegove naknadne reprodukcije. Dakle, progresija bolesti nije uočena.

Što se tiče zdravih stanica u tijelu, aciklovir ih ne utječe, već, naprotiv, povećava njihovu otpornost na virus. Nakon apsorpcije, aktivna se tvar izlučuje bubrezima 24 sata. Aciklovir se može koristiti u nekoliko oblika odjednom kako bi se povećala učinkovitost terapije. Dakle, uzimajući aciklovir kapsule za prehlade na usnama ili varičela može se kombinirati s korištenjem vanjskih oblika lijeka.

Indikacije za uporabu

U pravilu, aciklovir se može propisati za takve bolesti:

 • s akutnim herpesom;
 • protiv citomegalovirusa;
 • sa šindrom;
 • u liječenju varičela.

Osim toga, aciklovir je često dio složene terapije za tešku imunodeficijenciju (HIV ili nakon transplantacije koštane srži). Kao što je već spomenuto, aciklovir za gripu i akutne respiratorne virusne infekcije (prehlade) rijetko se propisuje zbog svog beznačajnog terapijskog učinka. Često se lijek propisuje, ako je raniji herpes bio prisutan u povijesti, kako bi se izbjegla njegova ponovna pojava zbog prehlade. Herpes se lako aktivira s oslabljenim imunitetom, a na pozadini prehlade, imunološki odgovor se uvijek smanjuje.

Oblici oslobađanja

Farmakološko sredstvo aciklovir je dostupno u sljedećim oblicima:

 • 3% mast za oči;
 • injekcijski prah;
 • tablete (200, 400, 800 mg);
 • 5% krem ​​vanjska uporaba;
 • 5% masti za vanjsku uporabu.

Injekcije aciklovira koriste se samo u bolnici, u liječenju ozbiljnih virusnih oboljenja. Krema se razlikuje od čisto baznih, ali je njihov terapijski učinak potpuno sličan. Stoga se mast za aciklovir apsorbira nešto duže, čime se osigurava postupna distribucija aktivne tvari.

Što se tiče kreme, ona se apsorbira gotovo trenutno, ne ostavljajući masne ostatke. Prema tome, uporaba masti će biti prikladna za otvorene dijelove tijela, na primjer, lice ili dlanove, ali krema Aciclovir će biti neophodna za dijelove kože koji dolaze u kontakt s odjećom. Što se tiče očne masti, može se reći da se nosi s keratitisom koji je izazvao virus herpesa.

Upotreba lijekova

Upute za aciklovir pružiti potpune informacije o pravilima za njegovu uporabu, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i povećati razdoblje njegova primanja. Ako se tablete aciklovira propisuju djeci s prehladom, tada se njihova doza mora posebno promatrati, jer su ozbiljne posljedice vjerojatno zbog predoziranja lijekom.

Doza aciklovira ovisit će o obliku bolesti i njenoj komplikaciji. Dakle, tijekom liječenja kožnih lezija (često sluznice ili jedne ili druge usne), izazvane tipičnim herpesom, svim skupinama bolesnika propisuje se doza od 200 mg 5 puta dnevno, s 8-satnom stankom za spavanje. Trajanje tečaja - 5 dana. Ako je svrha primanja sredstava za sprječavanje takve infekcije gripom, respiratornim bolestima (prehlade), onda piju 200 mg Aciklovira četiri puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Nepravilno samo-liječenje ili nepravilna uporaba aciklovira može dovesti do mnogih nuspojava. Stoga, prije nego što počnete uzimati lijek, čak i da biste spriječili prehlade, preporuča se detaljno proučiti popis kontraindikacija koje se daju u bilješci uz lijek. Dakle, vrijedi se suzdržati od uzimanja aciklovira pojedincima:

 • s dehidracijom;
 • s preosjetljivošću na lijek;
 • NS problemi (lijekovi mogu dovesti do encefalitisa i kome);
 • s patološkim promjenama bubrega (lijek može uzrokovati zatajenje bubrega);
 • starije osobe, jer imaju povećan rizik od zatajenja bubrega.

Osim toga, aciklovir se ne preporučuje trudnicama i ženama tijekom dojenja. Lijek se može propisati trudnicama samo u slučaju kada je negativni učinak na fetus znatno manji od pozitivnog terapijskog učinka za trudnicu. No, tijekom razdoblja hranjenja, aktivna tvar lijeka uvijek se pojavljuje u majčinom mlijeku, dakle, u vrijeme uzimanja aciklovira, dijete se mora prenijeti na prehrambene formule.

Uz pravilnu uporabu aciklovira, bez kršenja doze koju je odredio liječnik, nuspojave se općenito ne poštuju. Međutim, pri odstupanju od uputa moguće su sljedeće pojave:

 • svrbež;
 • bubri;
 • povraćanje;
 • proljev;
 • pospanost;
 • mučnina;
 • nadutosti;
 • pospanost;
 • tremor ruku;
 • bol u trbuhu;
 • glavobolja;
 • gubitak apetita;
 • vrtoglavica;
 • oštećenje vida;
 • problemi s spavanjem;
 • osip na koži;
 • febrilne pojave.

Budući da aciklovir može biti provokator zatajenja bubrega, njegov unos, čak i kada se preveniraju prehlade, uvijek mora biti popraćen obilnim pijenjem. S alarmantnim simptomima nakon uzimanja aciklovir, morate kontaktirati stručnjaka što je prije moguće. Ova preporuka je posebno važna za djecu i osobe s teškim kroničnim bolestima, čiji tijek može biti pod utjecajem uzetih lijekova.

Da li koristiti aciklovir za prehlade i prehlade

Već je spomenuto da je aciklovir praktički neučinkovit protiv gripe i prehlade kada se pojave njihovi početni simptomi. Stoga je beskorisno piti lijek, jer se ne opire virusima respiratornih infekcija i prehlada. Bolje je dopustiti tijelu da prevlada samu bolest. Ali aciklovir za akutne respiratorne virusne infekcije u djece i odraslih bit će koristan za 5-6 dana od prehlade, kada postoji rizik od raznih komplikacija.

Tako će aciklovir biti vrlo koristan u prevenciji prehlade i ARVI. Međutim, čak iu takvim okolnostima, nije potrebno uzimati ga dugo vremena, jer se virusi mogu prilagoditi alatu i prestat će pomagati. Što se tiče liječenja prehlade i prehlade, bolje je koristiti druge, učinkovitije lijekove. A kada se propisuje aciklovir kao liječnik u slučaju prehlade, potrebno je pojasniti za što je ovaj lijek propisan.

izvori:

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/aciclovir__4107
GRLS: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGuid=1c2f1271-35fa-497d-b17d-07060cf7e6d7t=

Pronašli ste pogrešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Aciklovir s ARVI

Aciklovir je snažan antivirusni lijek koji ima za cilj suzbijanje aktivnosti različitih vrsta virusa. Ovaj članak govori o tome je li moguće uzimati Aciclovir s gripom i koji su rezultati.

Značajke lijeka

Odmah, vrijedi napomenuti da se aciklovir tablete za prehlade i gripe mogu koristiti, ali samo nakon liječničkog recepta. Strogo je zabranjeno uzimati aciklovir s ARVI, i još više, dati ga djeci, jer ako postoje kontraindikacije ili netočne doze lijeka može samo pogoršati stanje osobe.

Nakon prodiranja u tijelo, ovaj lijek blokira daljnju reprodukciju virusa, stoga se ne događa daljnji razvoj prehlade. Pri tome preparat ne oštećuje zdrave ljudske stanice, već, naprotiv, aktivira imunitet.

Također je utvrđeno da je aciklovir potpuni analog posebne komponente DNK (deoksigvanidin), koja zauzvrat reagira na prijenos genetske informacije. Zbog toga, lijek može utjecati na proces prekidanja reprodukcije virusa.

Nakon asimilacije, lijek se oslobađa zajedno s bubrezima za oko 1 dan.

svjedočenje

Također se pokazalo da se tablete aciklovir za ARVI u djece i odraslih koriste u takvim slučajevima:

 1. S progresijom herpesa u bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom.
 2. Sa smanjenim imunitetom.
 3. Za prevenciju razvoja herpesnih infekcija u bolesnika nakon presađivanja organa.
 4. Kao preventivna mjera poraza tijela s virusom prehlade.

Također je važno napomenuti da se ovaj lijek ponekad koristi u kombiniranoj terapiji s imunomodulatornim i antivirusnim sredstvima. Da bi se propisao takav tretman, uvijek bi trebao biti samo liječnik.

kontraindikacije

Dodjeljivanje aciklovira kontraindicirano je u takvim slučajevima:

 • Razdoblje nošenja djeteta. U tom stanju, nema podataka o sigurnosti djelovanja aktivne tvari lijeka na rast i razvoj fetusa, stoga je kontraindicirano za korištenje aciklovira tijekom trudnoće (u bilo kojem tromjesečju).
 • Ako je potrebno uzeti antivirusno sredstvo, liječnik bi trebao odabrati sigurniji analog lijeka na prirodnoj osnovi za pacijenta.
 • Ako žena želi uzeti ovaj lijek, može se koristiti samo kada potencijalni učinak terapije prelazi značajne rizike za fetus.
 • Također je važno napomenuti da je, prema informacijama iz studija provedenih na ženama, utvrđeno da se kod uzimanja ovog lijeka u prvom tromjesečju rizik od srčanih bolesti u fetusu značajno povećao. Zato je bolje ne riskirati i zamijeniti aciklovir analogom kada nosite dijete.
 • Razdoblje dojenja. S obzirom na činjenicu da je aktivna supstanca lijeka (prema istraživanju) u stanju prodrijeti u majčino mlijeko, koje onda pijemo bebu, koristiti ovaj antivirusni lijek je zabranjeno u ovom stanju. Ako je potrebno, žena treba prestati s dojenjem.
 • Djeca do tri godine. U tom stanju, lijek može biti izrazito negativno prikazan na radu unutarnjih organa djeteta, tako da ne biste trebali riskirati i prepisati alat djeci.

Način uporabe

Lijek u obliku tableta trebate uzeti 1 tabletu četiri puta dnevno (odrasli).

Djeca trebaju piti 1 tabletu dva puta dnevno.

Također, ovaj lijek ima i druge oblike oslobađanja (mast, krema), ali da ih koristite za prevenciju gripe ili liječenje SARS-a nije tako učinkovito kao pilule.

Nuspojave

Kako pokazuje medicinska praksa, aciklovir protiv gripe, čije će preglede dati u daljnjem tekstu, pacijenti obično dobro podnose i rijetko izazivaju nuspojave u njima.

Unatoč tome, ponekad uzimajući aciklovir s influencom i ARVI može uzrokovati pogoršanje stanja pacijenta. To je obično povezano s nepravilnim doziranjem lijeka, liječenjem u prisutnosti kontraindikacija ili kroničnih bolesti kod ljudi.

Tako najčešći aciklovir s gripom izaziva poremećaje u probavnom sustavu, koji se mogu izraziti u mučnini, povraćanju, pogoršanju crijeva i bolovima u trbuhu. Manje su česti gubitak apetita, nadutost i hepatitis.

U radu središnjeg živčanog sustava kod ljudi mogu postojati i manji poremećaji. Najčešće, lijek uzrokuje pacijentu vrtoglavicu i jake glavobolje. Manje je često pospanost, poremećaj spavanja, razdražljivost i drhtanje ruke. Uz predoziranje lijekovima mogu se pojaviti halucinacije, dezorijentacija, koma i napadaji.

Statistike pokazuju da su gore navedeni simptomi mnogo puta učestaliji kod pacijenata koji pate od kroničnog zatajenja bubrega ili jetre.

Pri uzimanju aciklovira za prehladu i gripu kod djece, mogu se pojaviti sve vrste alergijskih reakcija, koje će se pojaviti u koži, osipu, osipu ili različitim iritacijama epidermisa.

Vrlo rijetko, tablete aciklovira za gripu dovode do povećanog umora ljudi, oticanja ekstremiteta i oštećenja vida.

Važno je napomenuti da kada se pojavi prvo pogoršanje stanja nakon uzimanja ovog lijeka, osoba treba što prije posjetiti liječnika. To posebno vrijedi za liječenje djece i osoba koje pate od teških kroničnih bolesti, tijekom kojih tijek može narušiti nuspojave aciklovira.

Dodatne značajke lijeka

Aciklovir za prehlade i gripu može se koristiti samo za namjeravanu svrhu. Trajanje terapije i doziranje lijeka također uvijek određuje liječnik pojedinačno (na temelju dobi bolesnika, karakteristika bolesti, prisutnosti komorbiditeta itd.).

Važno je znati da uzimanje aciklovira protiv gripe kod pacijenata sa smanjenim imunološkim sustavom može uzrokovati viruse koji su imuni na učinke lijeka.

Uz izniman oprez, potrebno je propisati lijek pacijentima s bolestima bubrega, kao i starijim osobama. Štoviše, kako bi se neznatno smanjili toksični učinci aciklovira s ARVI na tijelo, važno je piti više tekućine.

Osim toga, razlikuju se sljedeće dodatne značajke primjene ovog antivirusnog lijeka:

 1. Tijekom liječenja aciklovirom, pacijent mora redovito pratiti rad bubrega. Kada se njihove funkcije pogoršaju, dozu treba smanjiti ili liječnik treba zamijeniti lijek s analogom.
 2. Zbog činjenice da znanstvenici još nisu pronašli učinak lijeka na brzinu reakcije, tijekom liječenja trebali bi biti izuzetno oprezni pri upravljanju vozilima.
 3. Starije bolesnike i djecu treba po mogućnosti liječiti ovim lijekom u bolnici pod strogim liječničkim nadzorom.
 4. Za brže jačanje imunološkog sustava, pacijentu se preporučuje uzimanje dodatnih vitaminskih kompleksa.
 5. Na početku terapije mora biti dovršen do kraja. Inače, lijek neće imati željeni terapijski učinak.
 6. Za uzimanje lijeka u tekućem obliku prehlada nema smisla, pogotovo ako je bolest već uzrokovala zarazne komplikacije. U takvom stanju je mudrije da osoba prepiše antibiotike širokog spektra.
 7. Posebno oprezni propisati lijek treba biti pacijenti koji pate od raznih neuroloških poremećaja. Liječnik bi trebao kontrolirati cijeli tijek terapije. Isto se odnosi i na liječenje aciklovirom na osobe koje imaju HIV infekciju (došlo je do fatalnih ishoda s predoziranjem i nepravilnom primjenom).
 8. U slučaju da na pozadini prehlade dijete pati i od vodenih kozica, potrebno je odgoditi uporabu ovog lijeka dok se dijete potpuno ne izliječi.

analoga

Do danas, aciklovir Akrikhin s prehlade i gripe u djece i odraslih ima više od desetak analoga. Najbolji od njih smatraju se Vivorax, Cevirin, Cyclovir i aciklovir.

Prije uporabe ovih nadomjestaka lijekova, važno je konzultirati liječnika.

Savjet

Da bi Acyclovir forte za prehladu i gripu zaista pomogao osobi da izbjegne bolest, važno je pridržavati se sljedećih dodatnih preventivnih mjera:

 • Bavi se sportom. To može biti trčanje, plivanje, gimnastika i mnoge druge fizičke aktivnosti. Uz njihovu pomoć možete značajno ojačati imunološki sustav. Također je vrlo važno da se ove vježbe održavaju redovito i da se osoba kreće.
 • Jedite dobro. Korisno je obogatiti svoju prehranu zelenjem, mliječnim proizvodima, povrćem i voćem. Također je dobro jesti orašaste plodove, med, jela od kale, ribe i mesa. Sve će to pridonijeti zasićenju tijela korisnim elementima u tragovima i vitaminima, što se povoljno odražava na stanje imunološkog sustava.

U isto vrijeme, osobi se savjetuje da ne prihvaća masne i kisele namirnice, prženu hranu i praktičnu hranu, koja, osim što šteti probavnom sustavu, neće donijeti ništa korisnije.

 • Izbjegavajte stres i živce koji smanjuju tjelesnu obranu. Ako se taj problem ne može riješiti samostalno, kontaktirajte iskusnog neuropatologa koji će propisati učinkovite sedative i antidepresive.
 • Prestati pušiti i piti alkohol. Ove loše navike imaju vrlo štetan učinak na ljudsko zdravlje, stoga će odustati od njih, tijelo će biti otpornije na različite vrste virusa, uključujući gripu.
 • Izbjegavajte mjesta u hladnim razdobljima tijekom hladnih izbijanja. Također je važno nositi zaštitne maske.
 • Pažljivo održavajte higijenu ruku. Tako, nakon posjeta krcatih mjesta, prijevoza i redovite trgovine, osoba mora oprati ruke antibakterijskim sapunom.
 • Redovito mokro čišćenje u prostoriji i prozračivanje prostorije.
 • Vježbajte temperiranje tijela. Da biste to učinili, možete obrisati hladnim ručnikom, tušem i vježbati uzimanje kontrastnog tuša.
 • Dobro se odmarajte i osam sati sna.
 • Uzmite dodatne antivirusne i imunomodulatorne lijekove. Koji lijekovi piti, bolje je koordinirati s liječnikom, jer ponekad samo-liječenje pogoršava ljudsko zdravlje još više.
 • Koristite zaštitnu antivirusnu mast za nos. Oksolinska mast najbolje djeluje u tu svrhu.

Recenzije

Aciklovir za influencu i ARVI, čije preglede možete pogledati na našoj web stranici u nastavku i na brojnim forumima o lijeku, obično imaju dobar terapeutski učinak.

Da bismo bolje razumjeli učinak takvog alata, dajemo sljedeće preglede onih ljudi koji su već sami pokušali:

 1. Natalia “Uvijek koristim aciklovir s ORVI za moju djecu. Uz to, hladnoća je lakša i brža. Također kao i činjenica da možete koristiti aciklovir za prevenciju SARS-a. Unatoč tome, ne sviđa mi se činjenica da može uzrokovati probavne i bubrežne probleme, kao što se dogodilo mom djetetu jednom nakon uzimanja ovog lijeka.
 2. Vitaly “U razdobljima epidemija gripe uzimam antivirusne lijekove. Do sada je najbolje što sam koristio bio aciklovir. Pomogao mi je izbjeći infekciju ARVI-om. Također je zadovoljan niskom cijenom ove droge. "
 3. Anna “Po liječničkom receptu uzela je ovaj lijek kako bi zaštitila tijelo od virusa. Nažalost, to me nije zaštitilo i još sam se razboljela. Iz tog razloga, mogu reći da aciklovir može i da je antivirusni lijek, ali samo u kombinaciji s drugim preventivnim mjerama, je li učinkovit.

Aciklovir za prehladu i gripu za djecu i odrasle

sadržaj:

Aciklovir je popularan lijek s antivirusnim učinkom, koji se koristi za razne prehlade. Aktivni sastojci lijeka uzrokuju zaustavljanje širenja herpes virusne infekcije, koja u kratkom razdoblju može uzrokovati ozbiljna oštećenja ORL organa.

Tipično, aciklovir za prehlade i gripu propisuje se kao dio kombinirane terapije. Sažetak ne navodi točne podatke o učinku ovog lijeka na prehlade, ali ipak, prije nego što ga upotrijebimo, valja pažljivo proučiti značajke i značajke upotrebe droga.

Značajke djelovanja aciklovira

Za korištenje aciklovir s influencom i ARVI ni u kojem slučaju ne može samostalno, a još više dati lijek djeci. To se propisuje samo od strane liječnika nakon pregleda. No ipak je vrijedno proučiti njegove važne značajke djelovanja na tijelo.

Nakon prodiranja u tijelo aktivnih elemenata u tijelu, naknadna reprodukcija bakterija i virusa je blokirana. To eliminira hladnoću. U ovom slučaju, lijek ne oštećuje zdrave stanice i potiče imunološki sustav.

Aktivna tvar lijeka - aciklovir zaustavlja rast virusne DNA. Blokira enzim koji je potreban za DNA kopiranje - DNA polimeraza.

Važno je! Lijek uzrokuje potiskivanje virusnog enzima deset puta jači od ljudskog. Kao rezultat toga, reprodukcija virusnih organizama se zaustavlja, manifestacije herpesa potpuno nestaju.

Obrasci doziranja

Prije nego što primijenite aciklovir za influencu i ARVI, kao i za liječenje herpes virusnih infekcija, vrijedi razmotriti glavne oblike oslobađanja ovog lijeka. U ljekarnama se nalazi u obliku tableta, masti, kreme, liofilizata. Izbor ovisi o karakteristikama tijeka bolesti:

 • 5% mast ili krema. Ovaj oblik aciklovir se koristi za prehlade, koja je lokalizirana na površini kože, genitalije, usne. Ali pokazuje visoku učinkovitost samo kod blagog herpesa. Ako se tijek infekcije pogorša, tada se aciklovir može dodatno propisati u obliku tableta ili injekcija. Vanjsko sredstvo može se nanositi oko 5 puta dnevno, a nanosi se tankim slojem na zahvaćeno područje. Mast ili krema uklanja osjećaj svrbeža, iritacije, ublažava bol. Također sprječava pojavu mjehurića;
 • Tablete. Ovaj oblik atseklovira koristi se za umjerene do teške infekcije virusom herpesa, kao i za prehlade i gripu. Komercijalno dostupne kapsule ili tablete s dozom od 200, 400 i 800 mg. Izbor doze ovisi o težini bolesti, kao io odabranom režimu liječenja. Osim toga, zajedno s tabletama korištena su i vanjska sredstva - masti i kreme;
 • Liofilizat. Često, u slučaju komplikacija i egzacerbacija, propisano je da se Acyclovir koristi protiv gripe, herpesa i drugih prehlada kao dio injekcija. Otopina je namijenjena za intravensku infuziju. Doza se izračunava ovisno o dobi, indikacijama, ozbiljnosti bolesti.

svjedočenje

Aciklovir se smatra učinkovitim lijekom koji pomaže ne samo eliminirati simptome herpesa, već i olakšava gripu i prehladu. Unatoč činjenici da upute imaju malo informacija o učinku lijeka na ove bolesti, još ih mnogi liječnici propisuju kao dio liječenja i prevencije.

Indikacije za aciklovir uključuju:

 1. U liječenju bolesti kože s zaraznom prirodom, koje su se pojavile tijekom primarne lezije herpesa.
 2. Glavni cilj lijeka Acyclovir Akos je suzbijanje ponovljenih manifestacija zaraznih procesa kod osoba sa smanjenim imunološkim sustavom.
 3. Često, liječnici propisuju aciklovir tablete za prehlade i gripe, ali ovaj oblik je također predviđeno za liječenje boginje i herpesa.
 4. Mast je potrebno koristiti s keratitis, koji se očituje kao rezultat infekcije ulaska u tijelo.
 5. Aciklovir iz gripe i prehlade koristi se kao dio preventivne terapije. Lijek djelotvorno djeluje u blagom obliku bolesti.

Vrijedi spomenuti! Tijekom gripe i prehlade dolazi do smanjenja imuniteta i obrane tijela. To je uporaba aciklovira koja jača imunološki sustav i uspješno uklanja infektivni proces.

Značajke aplikacije

Prije uporabe lijeka hladne pilule aciklovir treba uzeti u obzir upute za uporabu. To ukazuje da ovaj alat nije učinkovit za liječenje gripe, a namijenjen je suzbijanju djelovanja herpes virusa. Ali zašto je propisana za prehlade?

Kod gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija, prehlada dolazi do smanjenja imunološkog sustava, što znači da tijelo stvara povoljne uvjete za razvoj različitih infekcija, posebno herpesa. Kod prehlada se taj virus najčešće javlja. Zbog toga liječnici propisuju primjenu aciklovira uz gripu kao profilaktičku mjeru koja može spriječiti razvoj herpetičke bolesti.

Kada koristite aciklovir, morate strogo slijediti upute i pridržavati se navedenih doza. Bolje je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom, koji će, ovisno o vrsti infekcije i ozbiljnosti, odabrati najoptimalniji režim liječenja.

Doza i režim aciklovira ovise o bolesti i ozbiljnosti njenog tijeka:

 • U liječenju infektivnih procesa kože i sluznica, koji su se pojavili kao posljedica herpesne aktivnosti, odraslima i djeci preporučuje se uzimanje 200 mg lijeka odjednom. Koristi se 5 puta dnevno. Između prijema treba promatrati prazninu od 4 sata. Tijek liječenja je 5 dana;
 • Korištenje forme aciklovira za prehlade i gripu je preventivna mjera. 200 mg treba uzimati odjednom. Dnevno se može koristiti do četiri puta. Vremenski interval bi trebao biti 6 sati. Tečaj - 5 dana;
 • Kao dio složene terapije s smanjenim imunološkim sustavom, aciklovir treba uzimati u dozi od 400 mg do 5 puta dnevno;
 • Tijekom terapije, boginje u odraslih i djece s tjelesnom masom od 40 kg propisuju se 800 mg 5 puta dnevno. Ako je težina manja od 40 kg, doza lijeka se izračunava ovisno o tjelesnoj težini. 1 kg je potrebno za uzimanje 20 mg;
 • Aciklovir se često propisuje kako bi se uklonio herpes zoster. Djeci je dopušteno uzimati lijekove od 4 godine. U ovoj bolesti, lijek treba koristiti u dozi od 800 mg do 5 puta dnevno. Djeca od 2 do 6 godina starosti moraju uzimati 400 mg 4 puta dnevno.

Aplikacija aciklovira za djecu

Da biste koristili aciklovir u obliku tableta za djecu s prehladom, upute za uporabu preporučuju se na isti način kao i za odrasle. U bilješci za lijek ukazao na točnu dozu lijeka za prehlade, herpes, varičela i druge virusne bolesti. No, bolje je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom.

Obratite pozornost! Ni u kojem slučaju ne smije se koristiti aciklovir za novorođenčad. Za njih je kontraindicirano korištenje lijeka u bilo kojem obliku. Aktivne tvari mogu imati negativan učinak na mlado tijelo i često uzrokuju nuspojave.

Liječnici rijetko propisuju aciklovir tablete za djecu s prehladom, obično se ovaj lijek preporuča za liječenje boginja. Do jedne godine bolje je ne uzimati, tijekom tog razdoblja dijete prima sve potrebne supstance za zaštitu imuniteta majčinim mlijekom. Također kroz mlijeko dolazi antitijela koja štite bebu od vodenih kozica.

kontraindikacije

Prije nego što počnete primjenjivati ​​aciklovir za prehlade, vrijedi istražiti kontraindikacije:

 1. Ne koristite lijek u prisutnosti poremećaja bubrega.
 2. S problemima u živčanom sustavu. To je zbog činjenice da prijem povećava rizik od encefalopatije, sve do kome.
 3. U razdoblju nošenja djeteta.
 4. Dojenje.

Kako bi se spriječili poremećaji u bubrezima, preporuča se da se lijek pije s puno vode. Ponekad tijekom prijema mučnina, povraćanje, osip na koži, proljev, zimica, umor, vrtoglavica, pospanost.

Primjena aciklovira trebala bi biti točna u skladu s uputama. Lijek se obično ne propisuje za liječenje prehlade, gripe, često je uključen u kompleksnu terapiju. Pomaže povećati otpornost organizma i imunitet, to je ono što može zaštititi od pojave opasnih virusa, osobito herpesa. Ipak, vrijedno je posavjetovati se sa stručnjakom.

Djeca s aciklovirom s Orvi

Značajke lijeka

Odmah, vrijedi napomenuti da se aciklovir tablete za prehlade i gripe mogu koristiti, ali samo nakon liječničkog recepta. Strogo je zabranjeno uzimati aciklovir s ARVI, i još više, dati ga djeci, jer ako postoje kontraindikacije ili netočne doze lijeka može samo pogoršati stanje osobe.

Nakon prodiranja u tijelo, ovaj lijek blokira daljnju reprodukciju virusa, stoga se ne događa daljnji razvoj prehlade. Pri tome preparat ne oštećuje zdrave ljudske stanice, već, naprotiv, aktivira imunitet.

Također je utvrđeno da je aciklovir potpuni analog posebne komponente DNK (deoksigvanidin), koja zauzvrat reagira na prijenos genetske informacije. Zbog toga, lijek može utjecati na proces prekidanja reprodukcije virusa.

Nakon asimilacije, lijek se oslobađa zajedno s bubrezima za oko 1 dan.

svjedočenje

Također se pokazalo da se tablete aciklovir za ARVI u djece i odraslih koriste u takvim slučajevima:

Također je važno napomenuti da se ovaj lijek ponekad koristi u kombiniranoj terapiji s imunomodulatornim i antivirusnim sredstvima. Da bi se propisao takav tretman, uvijek bi trebao biti samo liječnik.

kontraindikacije

Dodjeljivanje aciklovira kontraindicirano je u takvim slučajevima:

 • Razdoblje nošenja djeteta. U tom stanju, nema podataka o sigurnosti djelovanja aktivne tvari lijeka na rast i razvoj fetusa, stoga je kontraindicirano za korištenje aciklovira tijekom trudnoće (u bilo kojem tromjesečju).
 • Ako je potrebno uzeti antivirusno sredstvo, liječnik bi trebao odabrati sigurniji analog lijeka na prirodnoj osnovi za pacijenta.
 • Ako žena želi uzeti ovaj lijek, može se koristiti samo kada potencijalni učinak terapije prelazi značajne rizike za fetus.
 • Također je važno napomenuti da je, prema informacijama iz studija provedenih na ženama, utvrđeno da se kod uzimanja ovog lijeka u prvom tromjesečju rizik od srčanih bolesti u fetusu značajno povećao. Zato je bolje ne riskirati i zamijeniti aciklovir analogom kada nosite dijete.

Način uporabe

Lijek u obliku tableta trebate uzeti 1 tabletu četiri puta dnevno (odrasli).

Djeca trebaju piti 1 tabletu dva puta dnevno.

Također, ovaj lijek ima i druge oblike oslobađanja (mast, krema), ali da ih koristite za prevenciju gripe ili liječenje SARS-a nije tako učinkovito kao pilule.

Nuspojave

Kako pokazuje medicinska praksa, aciklovir protiv gripe, čije će preglede dati u daljnjem tekstu, pacijenti obično dobro podnose i rijetko izazivaju nuspojave u njima.

Unatoč tome, ponekad uzimajući aciklovir s influencom i ARVI može uzrokovati pogoršanje stanja pacijenta. To je obično povezano s nepravilnim doziranjem lijeka, liječenjem u prisutnosti kontraindikacija ili kroničnih bolesti kod ljudi.

Tako najčešći aciklovir s gripom izaziva poremećaje u probavnom sustavu, koji se mogu izraziti u mučnini, povraćanju, pogoršanju crijeva i bolovima u trbuhu. Manje su česti gubitak apetita, nadutost i hepatitis.

U radu središnjeg živčanog sustava kod ljudi mogu postojati i manji poremećaji. Najčešće, lijek uzrokuje pacijentu vrtoglavicu i jake glavobolje. Manje je često pospanost, poremećaj spavanja, razdražljivost i drhtanje ruke. Uz predoziranje lijekovima mogu se pojaviti halucinacije, dezorijentacija, koma i napadaji.

Statistike pokazuju da su gore navedeni simptomi mnogo puta učestaliji kod pacijenata koji pate od kroničnog zatajenja bubrega ili jetre.

Pri uzimanju aciklovira za prehladu i gripu kod djece, mogu se pojaviti sve vrste alergijskih reakcija, koje će se pojaviti u koži, osipu, osipu ili različitim iritacijama epidermisa.

Vrlo rijetko, tablete aciklovira za gripu dovode do povećanog umora ljudi, oticanja ekstremiteta i oštećenja vida.

Važno je napomenuti da kada se pojavi prvo pogoršanje stanja nakon uzimanja ovog lijeka, osoba treba što prije posjetiti liječnika. To posebno vrijedi za liječenje djece i osoba koje pate od teških kroničnih bolesti, tijekom kojih tijek može narušiti nuspojave aciklovira.

Dodatne značajke lijeka

Aciklovir za prehlade i gripu može se koristiti samo za namjeravanu svrhu. Trajanje terapije i doziranje lijeka također uvijek određuje liječnik pojedinačno (na temelju dobi bolesnika, karakteristika bolesti, prisutnosti komorbiditeta itd.).

Važno je znati da uzimanje aciklovira protiv gripe kod pacijenata sa smanjenim imunološkim sustavom može uzrokovati viruse koji su imuni na učinke lijeka.

Uz izniman oprez, potrebno je propisati lijek pacijentima s bolestima bubrega, kao i starijim osobama. Štoviše, kako bi se neznatno smanjili toksični učinci aciklovira s ARVI na tijelo, važno je piti više tekućine.

Osim toga, razlikuju se sljedeće dodatne značajke primjene ovog antivirusnog lijeka:

 1. Tijekom liječenja aciklovirom, pacijent mora redovito pratiti rad bubrega. Kada se njihove funkcije pogoršaju, dozu treba smanjiti ili liječnik treba zamijeniti lijek s analogom.
 2. Zbog činjenice da znanstvenici još nisu pronašli učinak lijeka na brzinu reakcije, tijekom liječenja trebali bi biti izuzetno oprezni pri upravljanju vozilima.
 3. Starije bolesnike i djecu treba po mogućnosti liječiti ovim lijekom u bolnici pod strogim liječničkim nadzorom.

analoga

Do danas, aciklovir Akrikhin s prehlade i gripe u djece i odraslih ima više od desetak analoga. Najbolji od njih smatraju se Vivorax, Cevirin, Cyclovir i aciklovir.

Prije uporabe ovih nadomjestaka lijekova, važno je konzultirati liječnika.

Savjet

Da bi Acyclovir forte za prehladu i gripu zaista pomogao osobi da izbjegne bolest, važno je pridržavati se sljedećih dodatnih preventivnih mjera:

  Bavi se sportom. To može biti trčanje, plivanje, gimnastika i mnoge druge fizičke aktivnosti. Uz njihovu pomoć možete značajno ojačati imunološki sustav. Također je vrlo važno da se ove vježbe održavaju redovito i da se osoba kreće.

U isto vrijeme, osobi se savjetuje da ne prihvaća masne i kisele namirnice, prženu hranu i praktičnu hranu, koja, osim što šteti probavnom sustavu, neće donijeti ništa korisnije.

 • Izbjegavajte stres i živce koji smanjuju tjelesnu obranu. Ako se taj problem ne može riješiti samostalno, kontaktirajte iskusnog neuropatologa koji će propisati učinkovite sedative i antidepresive.
 • Prestati pušiti i piti alkohol. Ove loše navike imaju vrlo štetan učinak na ljudsko zdravlje, stoga će odustati od njih, tijelo će biti otpornije na različite vrste virusa, uključujući gripu.

Recenzije

Aciklovir za influencu i ARVI, čije preglede možete pogledati na našoj web stranici u nastavku i na brojnim forumima o lijeku, obično imaju dobar terapeutski učinak.

Da bismo bolje razumjeli učinak takvog alata, dajemo sljedeće preglede onih ljudi koji su već sami pokušali:

  Natalia “Uvijek koristim aciklovir s ORVI za moju djecu. Uz to, hladnoća je lakša i brža. Također kao i činjenica da možete koristiti aciklovir za prevenciju SARS-a. Unatoč tome, ne sviđa mi se činjenica da može uzrokovati probavne i bubrežne probleme, kao što se dogodilo mom djetetu jednom nakon uzimanja ovog lijeka.

Djelovanje lijeka

Aktivni sastojak "aciklovir" ima isto ime - aciklovir. Ova tvar djeluje selektivno na herpes viruse. Tablete se propisuju za liječenje i prevenciju pogoršanja herpetičkih lezija kože i sluznice, koje je uzrokovano virusom herpes simplexa, te za liječenje kozica, šindre i citomegalovirusne infekcije, uzrokovane drugim tipovima herpesa.

Također, lijek se koristi kao dio složene terapije u prisutnosti izražene imunodeficijencije (HIV ili učinci transplantacije koštane srži).

Tablete se koriste zajedno s drugim oblicima "aciklovira" (topikalno i izvana) kako bi se povećala učinkovitost liječenja. Na primjer, s hladnoćom na usni ili s boginjama, za liječenje lezija može se koristiti mast ili krema.

Kada koristite "aciklovir" u obliku tableta, on prodire u krv i širi se kroz tijelo. Kada se otpušta u tkivo djelovanjem enzima koje proizvodi sam virus, aktivna tvar postaje aktivna. Već u tom aktivnom obliku prodire u zahvaćene stanice, integrira se u DNK virusa i sprječava njegovu reprodukciju.

Za liječenje gripe ili SARS-a, "aciklovir" se rijetko koristi zbog niskog terapijskog učinka. Međutim, u nekim slučajevima, i sa SARS-om i gripom, liječnici propisuju ovaj antivirusni lijek, uključujući i djecu. Najčešće se to radi kako bi se spriječio herpes, ako se već dogodio. Uz oslabljen imunitet, herpes se lako ponovno pojavljuje. Za prehlade ili druge bolesti potrebno je osigurati, jer bolest uvijek ukazuje na smanjenje imuniteta.

Oblici oslobađanja

Postoje mnogi oblici ispuštanja lijeka "aciklovir":

 • tablete (200, 400 ili 800 mg),
 • 5% mast za vanjsku upotrebu,
 • 5% krema za vanjsku upotrebu,
 • 3% mast za oči,
 • prašak za injekcije.

Injekcije ovog alata koriste se samo u stacionarnim uvjetima za liječenje ozbiljnih virusnih bolesti. Krema i mast razlikuju se samo po karakteristikama baze proizvoda, a terapijski učinak je apsolutno isti. Mast se duže apsorbira, ostaje na koži i raspoređuje se postupno tijekom vremena, a krema se brzo apsorbira i ne ostavlja tragove. Mast je prikladna za korištenje na otvorenim dijelovima tijela - na licu ili dlanu, i kremi - u kontaktu s dijelovima tijela odjeće. Očna mast se koristi za keratitis uzrokovan herpes virusom.

Uporaba droga

Upute za uporabu "aciklovir" sadrži sve informacije o pravilnom unosu lijeka, ali liječnik, ako je potrebno, može promijeniti dozu i liječenje. Kod liječenja djece, neophodno je pridržavati se preporučenih doza tableta i ne prekoračiti doze sadržane u uputama, jer uz predoziranje "aciklovirom" mogu postojati ozbiljne negativne posljedice.

Doziranje lijeka ovisi o specifičnom obliku bolesti i njegovoj ozbiljnosti:

 • Za liječenje infekcija kože ili sluznice uzrokovane herpes simplexom, djeca i odrasli trebaju uzimati 200 mg lijeka 5 puta dnevno svakih 4 sata, prekinuti za 8 sati sna. Takva terapija traje 5 dana. Za prevenciju takvih infekcija s influencom, ARVI i drugim bolestima, uzmite 200 mg "aciklovira" svakih 6 sati, tj. četiri puta dnevno.
 • U slučaju složene terapije, u slučaju izražene imunodeficijencije, pretpostavlja se da lijek uzima 5 puta dnevno u 400 mg.
 • Za liječenje varicella u odraslih i djece težine više od 40 kg, aciklovir se propisuje 800 mg 5 puta dnevno. Liječenje djece starije od 2 godine i tjelesne težine manje od 40 kg uključuje izračunavanje doze prema formuli 20 mg / kg. Djecu pilulu uzimaju četiri puta dnevno tijekom 5 dana.
 • Za liječenje herpesa zostera, djeci starijoj od 6 godina i odraslima propisuje se "aciklovir" 800 mg svakih 6 sati tijekom 5 dana. Djeca od 2 do 6 godina trebaju uzimati 400 mg lijeka 4 puta dnevno, a djeca do 2 godine 200 mg 4 puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Kao kontraindikacije za tablete "aciklovir" uzeti u obzir sljedeće:

 • preosjetljivost na aciklovir i druge komponente lijeka,
 • laktacije (aciklovir lako prelazi u majčino mlijeko).

Ako je uporaba lijeka potrebna za vrijeme laktacije, vrijedno je neko vrijeme prebaciti se na umjetno hranjenje. Tijekom trudnoće, lijek se koristi pod nadzorom liječnika u situacijama kada je rizik za zdravlje žene veći od moguće štete od lijeka za fetus.

Oprez je propisan tablete "aciklovir" za zatajenje bubrega, dehidracija, neurološki poremećaji.

Kao nuspojave, mučnina, povraćanje, osip na koži, vrućica, proljev, bolovi u trbuhu, slabost, glavobolja, pospanost, vrtoglavica i neke druge manifestacije rijetko se manifestiraju. U većini slučajeva, uz pravilnu uporabu "aciklovira", ne pojavljuju se negativni simptomi.

efikasnost

Recenzije lijeka "aciklovir" uvelike variraju. Uz hladnoću na usni ili na nosu, pomaže u tim slučajevima ako se liječenje započne pravodobno, a pojavljuju se prvi simptomi - svrbež i crvenilo. Ako kasno počnete uzimati mast ili pilule, a nije pomoglo ni jedno drugo sredstvo, učinak se ne poštuje: herpes će proći u istom razdoblju kao i bez lijekova.

Pozitivni pregledi često sadrže informacije iz plana preporuka da uzimanje tableta aciklovir predugo nije preventivna mjera, jer se virus može naviknuti na lijek. Slična svojstva ne primjenjuju se na mast ili kremu jer imaju samo lokalni učinak.

Mnoge negativne kritike o "acikloviru" napisale su osobe koje ga nisu koristile. Često liječnici ne objašnjavaju ljudima zašto su njima ili njihovoj djeci propisani određeni lijek, a pacijenti, nakon što su sami pročitali upute, počinju sumnjati u mentalne sposobnosti medicinske struke. Takve probleme i nesuglasice lako možete izbjeći ako postavite sva pitanja koja se postavljaju liječnicima, a ne vašim poznanicima, kolegama i rodbini.

Shema djelovanja lijeka

Trgovački naziv i aktivni sastojak identični. Suština uzorka izloženosti je selektivni utjecaj na virus herpesa. Također, lijek se propisuje za liječenje varičela zoster, šindre, citomegalovirusne infekcije osobe. Sve ove bolesti uzrokovane su drugim tipovima herpesvirusa. U nekim slučajevima, sredstvo se može propisati kao dodatak dodatku glavnom lijeku za HIV ili nakon transplantacije koštane srži.

Da bi se postigao bolji terapijski učinak, preporučuje se nanošenje ne samo tableta koje imaju sistemski učinak, nego i krema, masti, kako bi se dodatno lokalno utjecalo na mjesto ozljede. U slučaju gripe i prehlade, aciklovir je zapravo propisan, ali ne u svrhu liječenja osnovne bolesti, već kao dodatak koji pomaže u borbi protiv početka razvoja herpesa ili za sprječavanje njegove pojave.

Takva se imenovanja pokazuju osobama sklonim čestim recidivima herpesvirusne lezije, koja se javlja na visini osnovne bolesti ili nakon toga. Također ga možete piti kako biste osigurali.

Oblik za oslobađanje lijeka

Budući da lijek pripada sredstvima česte upotrebe, postoji veliki popis oblika oslobađanja:

 • Oblik tablete, u dozi od 200 mg, 400 mg ili 800 mg
 • 5% kreme ili masti za nanošenje na ranu - mjesto bolesti
 • Oftalmološka mast u koncentraciji od 3%
 • Prašak za uzgoj za ubrizgavanje lijeka.

Oblik injekcije lijeka ne može se kupiti u ljekarničkoj mreži običnom građaninu, može se dobiti samo u bolnici, gdje se ispušta i stavlja u stvarno teške slučajeve. Mast i krema imaju istu silu udarca, ali je poželjno kremu nanositi na površinu kože, zatvoriti odjećom, jer se brzo upija i ne ostavlja tragove. Mast se poželjno nanosi na izložene površine - nos, lice, usne, kako se postupno apsorbira.

Obično za liječenje osipa uzrokovanih virusom herpesa, potrebno je piti 5 tableta lijeka 200 mg pet dana, između doza treba biti pauza od 4 sata. Kao preventivnu mjeru možete uzimati 200 mg lijeka (1 tableta) svakih 6 sati, 4 puta dnevno. Ako pacijent ima stanje imunodeficijencije, preporuča se piti 400 mg (1-2 tablete, ovisno o obliku puštanja) 5 puta dnevno.

Kontraindikacije i nuspojave

Acyclovir se ne smije uzimati u takvim slučajevima:

 • Reakcija preosjetljivosti ili individualna netolerancija na bilo koju komponentu tableta
 • Razdoblja dojenja i trudnoće, jer alat lako prodire u mlijeko i kroz posteljicu.

Trudnice se propisuju s oprezom u ekstremnim slučajevima, a dok dojenje treba privremeno prenijeti u smjesu.

U rijetkim slučajevima moguće su nuspojave u obliku mučnine, povraćanja, osipa na koži, proljeva, zimice, epigastrične boli, migrene, privremenog gubitka snage, vrtoglavice i pospanosti. Ne smiju se pojaviti nikakve druge nuspojave.

Pozdrav svima! Vrlo rijetko, ja sam ovdje, dok sam se tresao.

To me i danas zabrinjava.

Ja sam vrlo pedantna majka i ozbiljno shvaćam tretman moga djeteta.

Prema Komarovskom, uvijek sam postupala prema sinu. Pa, pokušala sam se što više pridržavati njegovih preporuka. Ali to je jednostavno zbog činjenice da je naš liječnik vrlo adekvatna i kompetentna dama! Zbog čega joj se nisko naklonio. Ukratko, njegove preporuke u apsolutnoj većini slučajeva podudarale su se s Komarovskim. Ali sada nas iz nekog razloga ne može prihvatiti. Ja sam svakako pronašao uglednog liječnika, prema ocjenama onako kako bi trebalo biti!

A onda na dan X, kad je temperatura porasla 39 *, ispostavilo se da je liječnik sam obolio i morao je pozvati stručnjaka u moju kuću prije nepoznatog.

Simptomi: temperatura 39,5-37,7

malo crveno grlo

Također su mukozne membrane čiste. Limfni čvorovi se ne povećavaju. Stomatitis nije. Koža je čista. Svjetlo čisto.

DIJAGNOZA. ARI. Zubi.

Dodijeljeno: 1, aciklovir (0.2) 1/2 tabl svaka 4 sata

2, Haloprop 2 injekcija 3 puta

3, Aquamaris. Gripferon

4, Genferon svijeće za 1 svijeću 2 puta

ženska glupost ili bespomoćnost dobila je bolje od toga i kupio sam sve što sam napisao.

Ali je oklijevala i počela tražiti nete recenzije.

Što se tiče antivirusnih supozitorija i gripferona, imam načelno svoje mišljenje, ali to me nije zabrinjavalo.

Ali aciklovir. Koliko ja znam, koriste se za herpes. Pročitao sam upute i nisam našao ništa prikladno za nas. Ne spominje se Orvi. Osim toga, djeca mlađa od tri godine nisu dopuštena. Na forumima mame ne pišu samo majke, to je vrlo otrovan lijek i vrlo je loše za jetru.

Vratio sam se na preporuke Komarovskog.

1. Dijete nije blijedo. Što sugerira da to nije bakterijska infekcija. To jest, antibiotici sigurno ne trebamo!

2. Temperatura koju smo oborili. Panadoloi i cefekone.

3. Ostavite prati mlaznicu s aquamarisom. Bog ga blagoslovio.

4. Ostavite golaprop. Tk ne sadrži alkohol. U sastavu korova. Mislim da nema štete.

Komarovsky preporučuje da s virusnim bolestima pijete puno tekućine, ne prehranjujete se i ne navlažite zrak. Ako nema temperature, onda hodajte.

Sada moje pitanje.

Tko zna Zašto je aciklovir propisan za orvi?

Tko je uzeo genferon? Kakva je korist od toga?

Općenito, po vašem mišljenju, jesam li donio ispravne zaključke?

Možda postoje liječnici među vama?

Hvala unaprijed, dobro!

Farmakološko djelovanje "aciklovira" s akutnim respiratornim virusnim infekcijama i prehladama

Za prehlade ili akutne respiratorne virusne infekcije, antivirusni lijekovi se često propisuju kako bi pomogli tijelu u borbi protiv infekcija, oni obično čine samo dio kompleksa terapije lijekovima.

Lijek "aciklovir" je dizajniran za ublažavanje herpetic lezije kože ili sluznice, ali s tim dijagnozama, također pokazuje visok stupanj učinkovitosti.

To je zbog sljedećeg farmakološkog djelovanja:

 1. Lijek "aciklovir" sadrži isti aktivni sastojak, kada se uzima oralno, širi se krvlju kroz ljudsko tijelo.
 2. Nakon nekog vremena, aciklovir prodire u meka tkiva. U njih ulazi u kemijsku reakciju s enzimima koji su nastali virusnom infekcijom, nakon čega ulazi u aktivnu fazu.
 3. Biti u sličnom stanju, aciklovir počinje raditi na staničnoj razini: ubacuje se u DNA uzročnika bolesti, zaustavljajući umnožavanje infekcije.

Oblici oslobađanja

Do danas, lijek "aciklovir" je dostupan u sljedećim oblicima, koji su propisani za različite simptome:

 1. Tablete za oralnu primjenu, koncentracija glavnog aktivnog sastojka može biti 200 mg, 400 mg ili 800 mg.
 2. Mast 5% za vanjsko liječenje otvorenih dijelova tijela, uglavnom kože ruku i lica.
 3. Krema 5% za vanjsko liječenje područja tijela koja su skrivena odjeća.
 4. Mast 3% za liječenje sluznice očne jabučice, propisana je za herpetične komplikacije koje pogađaju oči.
 5. Puder za dobivanje otopine namijenjene za intravenozno ili intramuskularno davanje.
  Ovaj oblik namijenjen je za liječenje najtežih komplikacija koje se javljaju u akutnom obliku; nije namijenjen za kućno liječenje, injekcije se moraju vršiti u stacionarnim uvjetima pod nadzorom stručnjaka.

svjedočenje

Lijek "aciklovir" ima sljedeće izravne indikacije za njegovu uporabu u različitim oblicima:

 1. Rizik od ponovnog pojavljivanja osipa ili komplikacija koje utječu na unutarnje organe.
 2. Prisutnost sekundarnih bolesti uzrokovanih virusom herpesa.
 3. Rehabilitacijsko razdoblje nakon složenih kirurških intervencija ili kemoterapije, ako pacijent ima tendenciju prema herpesu.
 4. Povrede i slabljenje osnovnih funkcija imunološkog sustava.
 5. Virusna infekcija herpes simplexom ili šindrom.

Upute za uporabu

Prije upotrebe "aciklovira" potrebno je upoznati se s uputama priloženim uz njega i slijediti sljedeća osnovna pravila:

 1. Kada se zarazi herpes simplexom, zahvaćajući kožu ili sluznicu, potrebno je uzeti 200 mg lijeka 5 puta dnevno. Razmak između prijema je 4 sata, noću 8 sati.
 2. Kod prehlada i akutnih respiratornih virusnih infekcija može se uzeti kao preventivna mjera, to treba biti učinjeno svakih 6 sati ne više od 4 puta dnevno.
 3. U slučajevima disfunkcije imunološkog sustava, lijek se uzima na isti način kao i kod infekcije jednostavnim herpesom, ali se doza povećava na 400 mg.
 4. Kod infekcije herpes zostrom uzimanje svakih 6 sati, doza je 800 mg.

Je li liječenje prehlade i gripe?

Do danas, postoje mnoge pozitivne i negativne kritike o uporabi "aciklovir" u liječenju prehlade i gripe.

To se može objasniti sljedećim razlozima:

 1. Kod lezija kože ili sluznice tijekom prehlade, lijek pokazuje visok stupanj djelotvornosti ako je uključen u kompleksnu terapiju lijekovima u početnoj fazi.
  Imenovanje "aciklovir" nakon drugih farmakoloških sredstava nisu pomogli riješiti glavnih simptoma, je besmisleno.
 2. U liječenju gripe i prehlade u akutnom obliku "aciklovir" ima blagi terapijski učinak. Lijek se propisuje ne za liječenje osnovne bolesti, nego za prevenciju sekundarnih lezija herpesa.
 3. "Aciklovir" se propisuje za prehlade i gripu, ako je osoba već imala herpetičke lezije u prošlosti. Virus ostaje zauvijek u ljudskom tijelu, pa lijek pomaže u izbjegavanju ponavljanja herpesa s pogoršanjem imuniteta tijekom bolesti.

Koristiti tijekom trudnoće i dojenja

Trudnoća i dojenje su izravne kontraindikacije za uporabu "aciklovira", ali u nekim slučajevima lijek može biti uključen u propisani tijek:

 1. Ako postoji hitna potreba za korištenjem "aciklovira" ili njegovih analoga tijekom laktacije, potrebno je prijeći na umjetno hranjenje. Razlog tome je brzo puštanje u majčino mlijeko, što može negativno utjecati na stanje djeteta.
 2. U trudnoći se "aciklovir" propisuje samo u iznimnim slučajevima, kada pozitivni učinak i nužnost takvih mjera prelaze mogući rizik. Preliminarna dijagnostika je obvezna, uzimanje lijeka tijekom trudnoće bez dopuštenja liječnika je strogo zabranjeno.

Trošak "aciklovir" u različitim oblicima puštanja

Trošak lijeka je u izravnoj proporciji s oblikom njegovog oslobađanja.

Približne cijene, stvarne za danas, navedene su u nastavku:

 1. Mast oftalmološki 3% košta 120-140 rubalja, volumen cijevi je 5 grama.
 2. Mast 5% košta 25-35 rubalja, volumen cijevi je 5 ili 10 grama.
 3. Krema 5% košta 35-70 rubalja, volumen cijevi je 5 ili 10 grama.
 4. Tablete sa sadržajem aktivne tvari 200 mg koštaju 35-60 rubalja, a jedan paket uključuje 20 tableta.
 5. Tablete sa sadržajem aktivne tvari 400 mg koštaju 180-220 rubalja, a jedan paket sadrži 20 tableta.
 6. Tablete sa sadržajem aktivne tvari 800 mg koštaju 4500-5000 rubalja, a jedan paket uključuje 35 tableta.
 7. Prah za pripremu otopine sa sadržajem aktivne tvari od 500 mg košta 350-400 rubalja.

Analogi lijeka "aciklovir"

Ako je iz bilo kojeg razloga nemoguće koristiti "aciklovir", stručnjak može odrediti jedan od sljedećih analoga:

 1. "Zovirax" je još jedan lijek s antivirusnim djelovanjem na bazi aciklovira. Pakiranje sadrži 25 tableta, koncentracija aktivne tvari je 200 mg. Cijena varira od 500 do 600 rubalja.
 2. "Tsitovir" u obliku kapsula propisan je za individualnu intoleranciju na aciklovir. Trošak paketa koji sadrži 12 kapsula je 300-350 rubalja.
 3. "Herperax" se proizvodi u obliku kreme ili masti za lokalnu primjenu, koja se koristi za liječenje herpesa uzrokovanog akutnim virusnim bolestima ili za njegovu prevenciju.
  Lijek se može propisati umjesto sličnih oblika "aciklovir", cijena je 55-80 rubalja.

kontraindikacije

Ako imate sljedeće kontraindikacije, morate napustiti uporabu "aciklovir" ili dodatno dogovoriti s nijansama njegovog recepcije sa svojim liječnikom:

 1. Trudnoća, bez obzira na vrijeme.
 2. Razdoblje dojenja.
 3. Individualna netolerancija na glavni aktivni sastojak.
 4. Disfunkcija bubrega.
 5. Bilo koja postojeća ili nedavna neurološka bolest.
 6. Dehidracija.

Nuspojave

U većini slučajeva, lijek je dobro opažen u tijelu, ali ponekad se pojave nuspojava promatraju čak iu odsutnosti kontraindikacija.

Mogu se sastojati od sljedećeg:

 1. Osjećaj mučnine ili jakog povraćanja.
 2. Poremećaji probavnog sustava, bolovi u trbuhu.
 3. Promjene u kemijskom sastavu krvi zbog izloženosti jetre i proizvodnje određenih enzima.
 4. Smanjenje broja crvenih krvnih stanica u krvi.
 5. Pojava glavobolje, vrtoglavice.
 6. Povećana pospanost, umor, osjećaj slabosti u cijelom tijelu.
 7. Alergijska reakcija, dermatološki osip.
 8. Crvenilo, sušenje i ljuštenje kože; pojavu osjećaja svrbeža, pečenja, peckanja i drugih sličnih nelagoda.
 9. Konvulzivna reakcija.
 10. Povećana živčana razdražljivost.
 11. Pojava drhtanja u udovima.

Bilo je slučajeva teškog gubitka kose, halucinacija i vrućice, ali ti su učinci iznimno rijetki.

Djelovanje lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je aciklovir. Ova tvar pokazuje visoku učinkovitost u borbi protiv herpes virusa. Lijekovi Aciklovir se koristi za herpetičke lezije sluznice i kože, što je uzrokovano herpes simplex virusom. Lijek sprječava pojavu novih lezija, smanjuje bol. Također, ovaj alat se koristi za liječenje bolesti uzrokovanih drugim tipovima herpesa - citamgalovirusna infekcija, šindra, osip.

U akutnih respiratornih virusnih infekcija, ovaj lijek se koristi vrlo rijetko, zbog malog terapijskog učinka. Ali u određenim situacijama, specijalist može dodijeliti aciclovir za ARVI za djecu i odrasle. Najčešće se takav lijek koristi za prevenciju herpesa, ako je bolest u povijesti. Smanjenjem tjelesne obrane, herpes se lako može ponovno pojaviti. Kod gripe, akutnih respiratornih virusnih infekcija i drugih prehlada, funkcija imunološkog sustava je smanjena, a uporaba takvog lijeka može spriječiti ponavljanje herpesa.

Oblici oslobađanja

Farmaceutske tvrtke proizvode ovaj lijek u različitim oblicima - tablete, krema, mast, prašak za injekcije. Kako bi se povećao terapijski učinak tableta, koriste se u kombinaciji s drugim vrstama lijekova.

Kada se lijek koristi u obliku tableta, aktivni sastojak brzo prodire u krvotok i širi se po cijelom tijelu. Uz sudjelovanje enzima koje proizvodi patogeni virus, ljekovita tvar ulazi u tkiva i postaje aktivna. Aktivni element u aktivnom stanju prodire u zahvaćene stanice, integrira se u DNA virusa i zaustavlja daljnju reprodukciju.

Nuspojave i kontraindikacije

Kada se koristi aciklovir, mogu se razviti neželjene reakcije tijela, i to:

 • mučnina, povraćanje, crijevna uzrujanost;
 • bol u trbuhu;
 • vrtoglavica, glavobolja;
 • osip na koži, svrbež;
 • povećana slabost, pospanost ili, obrnuto, uznemirenost;
 • konvulzije;
 • anemija, leukopenija, trombocitopenija;
 • grozničavim uvjetima.

Pod uvjetom da su zadovoljeni svi liječnički propisi u vezi s primjenom ovog lijeka, gore navedene nuspojave su vrlo rijetke.

Kontraindikacije za uporabu lijekova su:

 • individualna netolerancija na glavni aktivni sastojak i druge komponente lijeka;
 • razdoblje dojenja (ljekovita tvar može prodrijeti u majčino mlijeko);
 • dječja dob do 3 godine.

Posebne preporuke

Da bi se spriječila pojava komplikacija, aciklovir se koristi isključivo imenovanjem stručnjaka.

Lijek se koristi s oprezom u liječenju bolesnika s bubrežnom insuficijencijom i neurološkim poremećajima.

Tijekom liječenja ovim lijekom važno je koristiti dovoljnu količinu tekućine i pratiti rad bubrega (kreatinin i ureu u krvi).

Da bi se poboljšao terapeutski učinak aciklovira, preporučuje se istovremena uporaba imunostimulansa. Korištenje ovog lijeka u kombinaciji s nefrotoksičnim lijekovima može izazvati povredu bubrega.

Aciklovir s ARVI se koristi isključivo u svrhu specijalista. Potrebnu dozu i trajanje liječenja određuje liječnik pojedinačno. Usklađenost s preporukama liječnika o uporabi ovog lijeka, osobito u liječenju djece, izbjeći će razvoj ozbiljnih komplikacija.